2006 - 2017

2006

Bennie Jolink ontvangt op 10 maart de Johanna van Buren Cultuurprijs, een onderscheiding genoemd naar een streektaaldichteres uit de 19e eeuw en om de drie jaar uitgereikt aan iemand die veel heeft betekend voor de streekcultuur van Oost-Nederland. Tijdens de Edison Music Awards op 15 maart in de Melkweg te Amsterdam krijgt Normaal de Edison Oeuvreprijs uitgereikt. Tekenaar Henk Kuijpers maakt een stripversie van het nummer D'n Poot Op Het Gas. De strip maakt onderdeel uit van Strips In Stereo, een boek en cd met veertien stripversies van veertien Nederlandstalige liedjes. De uitgave wordt in maart in Paradiso gepresenteerd aan de vooravond van de Boekenweek 2006. De band gaat in april van start met een tournee van ongeveer zestien optredens in het theater. Naast Bennie Jolink bestaat de bezetting uit Willem Terhorst (bas), Ferdi Joly (gitaar), Fokke de Jong (drums), Jan de Ligt (saxofoon) en Jan-Willem Tolkamp (gitaar). Vanaf mei gaat Normaal weer uitgebreid spelen in feesttenten. In juni staat de band op Parkpop in Den Haag. Het album Hier Is Normaal (september) is een dubbelalbum met zowel akoestische tracks als stevige rocknummers. De plaat is opgenomen door Bert Lok en Jan Wilm Tolkamp in de Commodore Studio te Haaksbergen. Bennie Jolink gaat in november vijf dagen op tournee langs de Nederlandse militairen in Afghanistan. Tijdens de tour wordt op de melodie van Oerend Hard een toepasselijke nieuwe tekst geschreven: Oe-oe-Oeroezgan. Uit solidariteit met de gelegerde troepen laat de zanger voor het eerst in zijn carrière zijn wilde haren afknippen.2007

Tijdens een Johnny Cash Tribute in 2004 merkt Bennie Jolink dat de lage toonhoogte van de Amerikaanse countryzanger hem zeer goed past. Met deze kennis neemt hij zijn tweede soloalbum Opa, Vertel (februari) op met daarop eigen countryrepertoire gezongen in het Achterhoekse dialect. Tijdens de 35 theatershows dit jaar speelt Normaal ook een geheel à capella uitgevoerd nummer. In de periode mei/september is de groep traditiegetrouw weer te zien in feesttenten tijdens de zogenaamde veldtocht 2007, niet alleen in eigen land, maar ook in Holsted te Denemarken. Het verzamelbox 100x Normaal bevat alle hits van Normaal aangevuld met de beste albumtracks uit de carrière van de band. De hits uit de tijd bij het label Telstar staan op deze cd enkel in de liveuitvoering. De band neemt in het stadion de Vijverberg een single op met de selectie van voetbalclub De Graafschap naar aanleiding van het kampioenschap in de eerste divisie.2008

Tijdens de theatertournees en veldtochten speelt Normaal veel nieuwe nummers. Deze verschijnen eind mei op de toepasselijk getitelde cd Ni-je Nrs ('nieuwe nummers'). Omdat verschillende bandleden voor songmateriaal zorgen, klinkt de plaat zeer gevarieerd met naast de stevige rocknummers ook ballades en nummers met invloeden uit calypso en reggae.


2009

De Blues eLPee (juni) bevat blues in de breedste zin van het woord. Het album is analoog opgenomen op een 24-sporenrecorder en verschijnt zowel op cd als op vinyl, waarbij de cd vier tracks bevat die niet op de plaat staan, en de plaat twee tracks die niet op de cd staan. In dezelfde periode brengt de VPRO de livesessies uit die ze van Normaal hebben opgenomen tijdens de uitzending van Piet Ponskaart Presenteert op 19 september 1977. Bassist Willem Terhorst brengt zijn eerste soloalbum Krek Wak Wol uit met muziek in de stijl van zijn favoriete bands: The Allman Brothers, Lynyrd Skynyrd en andere Amerikaanse Southern rockbands. Enkele leden van Normaal leveren gastbijdragen.


2010

Normaal viert 13 mei de 35ste verjaardag in het openluchttheater van Lochem. Tijdens dit evenement wordt het boek Ik Zeg Oeh...! 35 Jaar Deurdonderen van auteur Jan Colijn gepresenteerd. Colijn heeft de band als verslaggever van De Telegraaf ruim twintig jaar op de voet gevolgd. In het boek gaat popprofessor Tom ter Bogt in op de cultuurhistorische waarde van Normaal en schrijft cabaretier en Normaalfan Herman Finkers over de prominente rol die de band heeft gespeeld bij de emancipatie van het platteland. Tijdens de NorMAXImaal tournee heeft Bennie Jolink steeds meer last van benauwdheid. Hij wordt 13 september na een longonderzoek korte tijd opgenomen in het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem en moet daardoor enkele optredens missen. Hij is 26 september weer van de partij voor het uitverkochte jubileumconcert Høken In Hummelo op Landgoed Enghuizen te Hummelo met gastoptredens van Ilse DeLange, Miss Montreal en Jovink & The Voederbietels.
17 december dé vuurdoop van de nieuwe jacht CD "HUBERTUS @ DIANA" van Bennie en Jan Wilm.


2011

De CD Hubertus@Diana kwam bij de Album top 100 op 1 januari 2011 binnen op plaats 26. Al met al een goed begin van dit nieuwe album van Bennie en Jan Wilm. Deze CD met als thema de jacht is goed ontvangen bij de liefhebber.
Eind februari is de DVD 35 joar Normaal(DVD met bonus CD)uitgebracht het is een registratie van het jubileumconcert "Høken in Hummelo " in 2010. Daarnaast is er een dubbel CD verschenen met daarop de opnamen van de huidige bezetting.
In verband met trieste familieomstandigheden van één van de bandleden moet Normaal de eerste 4 theateroptredens afzeggen.
Nog meer triest nieuws,
Gea Rexwinkel uit Hummelo is overleden. Ze werd een bekende Achterhoekse toen zij in 2008 een cd opnam met Bennie en Jan Wilm.
Gea leed aan kanker en was al 7 jaar ziek, de opname van de cd was een laatste wens van haar.
Gea overleed tweede paasdag op 40-jarige leeftijd.

2012

In januari wordt "Normaalcafé" Café de Tol overgenomen, nieuwe eigenaar is Raymond te Brake.
Gespeeld wordt dit jaar in zowel de oude als nieuwe bezetting, deze samenstelling is voornamelijk weer te zien in "de Supertent".
Tijdens concerten krijgen de bandleden steeds meer eigen muzikale inbreng . Dit in "eigen nummers" zoals: Kom Terug Bi-J Mien (Willem), Ik Goa Lopen (Roel) en de De Kop der Veur (Fokke). Nummers welke zijn terug te vinden op de nieuwe cd Halve Soul helemoal Høken.
Deze laatste cd van Normaal, bestaande uit een mix van Soul (versterkt door een aantal Belgische blazers) en de authentieke Normaalsound waarbij een aantal nummers een aanklacht tegen politiek, populisme en bemoeizucht bevat, brengt hierdoor nogal wat opschudding. Daarbij bevat het cd-boekje bij elke nummer een afbeelding van een schilderij geschilderd door Bennie Jolink en een oude bekende van hem: Petra Verboeket. Op één van die schilderijen is Geert Wilders afgebeeld naast Hitler en Anders Breivik met daarbij een aantal hakenkruizen, de kruizen zijn echter voor de produktie van het cd-boekje van de afbeelding verwijderd. De schilderijen worden tijdens de theatertour te koop aangeboden.
De nieuwe cd is op 7 september uitgebracht waarbij zowel Ben, Willem als Jan Wilm naar Deventer afreizen om deze te signeren voor de officiële verkoop.
In de rustperiode, tijdens de wintermaanden, spelen verschillende bandleden in diverse samenstellingen. Zie hierbij bijvoorbeeld de combinaties Bennie met Jan Wilm / Bennie, Roel en Fokke / Jan, Ferdi, Willem in Old Ni-is,...
Ook richt Bennie zich steeds meer op het schilderen, iets wat hij sinds zijn academietijd altijd al wil.
Door ziekte van Jan Manschot zal Jan minder optreden: ziekenhuisopnames en intensieve therapieën volgen voor hem,...
Getracht wordt om dit jaar weer een landelijke Høkersdag te organiseren, gezien het gering aantal aanmeldingen is hiervan afgezien.
Het nummer Oehrend hard behaalt de nummer 1 in de Gelderse top 100.


2013

In april dit jaar wordt de theatertour spetterend afgesloten in het Koninklijke Carré te Amsterdam. Dit zal de laatste theatertour zijn, welke al sinds 2003 in de wintermaanden te zien was.
Pattu, roadie van het eerste uur, is dit jaar 30 jaar werkzaam bij Normaal.
De gezondheid van Jan Manschot is niet zoals het hoort. Na jaren actief te zijn bij Normaal besluit hij om er een punt achter te zetten. Niet alleen Jan maar ook Fokke besluit te stoppen. Fokke zal als drummer zijn nieuwe band the King of the World gaan versterken., dit onder andere met oud Cuby and the Blizzards bandlid Erwin Java. Bennie wens hem veel succes en hoopt dat Fokke King of the World wordt. Afscheid van Jan en Fokke is 30 juni tijdens het koffieconcert in Toldijk. De nieuwe drummer van Normaal wordt dan geïntroduceerd: Timo Kelder. Deze jonge kracht heeft al enige drumervaring en is een aanwinst voor de band. In Dalfsen wordt voor Timo de echte vuurdoop, het gaat hem goed af!
In september is er eindelijk weer een landelijke Høkersweekend, vele anhangers zijn naar Zelhem afgereisd om dit weekend mee te maken. Normaal gerelateerde bands zijn te bewonderen met als knallende afsluiting: Normaal. Hendrik Haverkamp is na jaren afwezigheid weer van de partij, hij zal vaker samen met de band te zien zijn.
Onduidelijkheid is er in de media over hoelang Normaal nog zal spelen, stoppen op Hemelvaartsdag 2015 tijdens het 40-jarig jubileum? Bennie is hier heel duidelijk in: zolang de gezondheid het toelaat gaan we door, wel minder optredens, maar stoppen,...
Platenlabel Pseudoniem Records brengt in november de dubbel-lp de Wilde joaren uit. Willem en Ferdi zijn de 23e naar Utrecht afgereisd om deze voor de fans te signeren. De lp is zowel in de rode, witte als blauwe versie te verkrijgen. Dit echter in beperkte oplage. Tevens is er een cd-uitvoering.
Het nummer Oehrend hard behaalt evenals 2012 de eerste plaats in de Gelderse top 100.

2014

Januari dit jaar brengt Platenlabel Pseudoniem Records de tweede lichting van de dubbel-lp de Wilde joaren uit, ditmaal is de dubbel- lp te verkrijgen in een beperkte oplage in de bruine persing.
21 januari, een klap voor iedereen,.... het geschokte nieuws kwam binnen als een bom dat Jan Manschot in de nacht van 20 op 21 januari door zijn ziekte op 66 jarige leeftijd is overleden.
Bennie Jolink's reactie op Facebook was: 'Ik vind voorlopig even niks meer leuk. Mijn beste kameraad Jan is overleden. Hij heeft na een lange manmoedig en gelijkmoedig gedragen strijd het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. We verliezen in hem een supergoeie kameraad en een positief ingesteld goed mens die met niemand ruzie had, altijd rustig en vriendelijk, maar toch wel altijd zijn eigen gang ging. Ik voel een grote verslagenheid. Wij zullen hem NOOIT vergeten. Rust zacht Jan'
22 februari is het eerste optreden van dit jaar. Tevens is dit optreden het eerste, welke na het overlijden van Jan Manschot gespeeld wordt. Bennie, Willem, Jan-Wilm en Timo zijn naar Leek afgereisd om deze avond alleen maar oude nummers ten gehore te brengen. Dit als een eerbetoon aan Jan. Niet alleen Leek, maar ook de optredens in 't Woold en Splo bestaat uit deze formatie met hetzelfde programma. 26 februari, Bennie woont een optreden bij Paul en Witteman bij, dit na aanleiding van een stukje welke hij geschreven heeft over de gemeenteraadsverkiezingen. Hierin zet Bennie er namelijk iedereen tot toe om te gaan stemmen, dit wordt die avond toegelicht. Eind april reist Bennie af naar het verre Amerika om de batterij op te laden voor de aankomende "zomertoer" . In New Orléans zal hij tevens inspiratie opdoen bij een bluesfestival welke zich daar afspeelt. Inspiratie welke nodig zal zijn voor de opnames van de laatste cd's van Normaal. Gedurende het jaar worden er uiteenlopende cd's opgenomen welke tijdens het "afscheidconcert" in mei 2015 zal worden gepresenteerd. Optredens van dit jaar zijn in mum van tijd uitverkocht, toegangkaartjes zoals die voor Espelo, Pesse en Lochem zijn ruimschoots voor de optredens niet meer te koop. Het optreden in Dalfsen is er één met een oranje tintje. In de "pauze" is namelijk de WK-kwartfinale Nederland-Costa Rica te volgen op een beeldscherm met een omvang niet van minder dan 6 x 4,5 meter. Nederland won uiteindelijk met 4-3. Dat Normaal nog steeds in trek is bij jong en oud bewees wel het optreden tijdens de Stöppelhaene in Raalte. Zo'n 10.000 muziekliefhebbers hebben dit openluchtconcert mee mogen maken. Dat ook in 2014 het hokersweekend weer zeer gewild is was onder andere zichtbaar in de kaartverkoop van dit weekend. De zaterdag was helemaal uitverkocht: de dag dat Normaal speelde,... 28 september: Willem ter Horst, de man met de meeste vlieguren binnen de groep, wordt 65 jaar en niet alleen Willem maar ook Ferdi Joly hoort vanaf 11 november bij de club van 65. Dit jaar geen nummer 1 in de Gelderse top 100,... Frank Boeijen met Zeg dat het niet zo is verdringt Bennie en zijn mannen naar een 2e plaats. Normaal/Bennie Jolink is met wel liefst 10 nummers in deze top 100 vertegenwoordigd. Begin oktober is Bennie te zien in een reclamespotje van de SNS-bank. In de campagne "Heel Normaal SNS" probeert de bank het bankieren eenvoudiger en meer laagdrempelig te maken. In Raalte wordt door Bennie feestelijk de eerste bank geopend. 22 November: een nieuwe LP verschijnt, Deurdonderen in de Achterhoek bevat nog niet eerder uitgebrachte demo-materiaal. Begin deze maand zijn eveneens de eerste optredens van 2015 al in beeld: Normaal zal namelijk een viertal theater optredens verzorgen waarvan de "try out" in de Lochemse Schouwburg is. Net voor kerst: de plaatsnamen waar Normaal haar laatste veldtocht zal spelen worden bekent gemaakt op de website van Normaal. De aftrap van deze veldtocht zal in Lochem zijn tijdens het 40 jarig van jubileum 
Normaal.                                                                                                                                                                                                                                                                

2015

13 Januari: op de website van Normaal wordt het programma van het 40 jarige jubileumfestival bekend gemaakt. Naast de 2 optredens van Normaal zullen de bevriende bands Rowwen Hèze, Jovink & the Voederbietels en The King of the World dit optreden kompleet maken.
Begin Februari speelt Normaal nog één keer in het theater, een serie van 4 optredens worden in de uitverkochte zalen bijgewoond. Tijdens deze optredens worden er opnames gemaakt voor de later in dit jaar uit te brengen dvd.
Eind maart, het jubileumfestival is zo goed als wel uitverkocht, bijna 10.000 kaarten zijn in de voorverkoop "de kassa gepasseerd".
Vrijdag 8 maart speelt Bennie met zijn "2e band" De Pensionado's voor de tweede keer in het openbaar op, ditmaal zijn ze in de Hummelose Kerk te bewonderen.
4 Mei: in het AD verschijnt het nieuws dat Bennie Jolink definitief met Normaal stopt. Even ontstaat er grote twijfel of dit inderdaad klopt. Het management ontkracht uiteindelijk dit bericht door te melden dat er nog geen definitieve beslissing is genomen over wanneer te stoppen! Vrijdag 8 mei, een kleine week voor het optreden in Lochem: de nieuwe CD-box is te koop op de vernieuwde website van Normaal.
Dezelfde maand dit jaar, Oerend mooie Achterhoek het nieuwe boek van Jan Colijn verschijnt, een boek welke vele wetenswaardigheden bevat over het o zo mooie Achterhoek die (oud)bandleden gemeen hebben met hun streek. Donderdag 18 juni: de voorverkoop van het aller- ja echt allerlaatste optreden van Normaal is gestart. Bennie's reactie op dit optreden: een keer is de koek op en i-j mot stoppen op 't hoogtepunt... Het laatste optreden in Dalfsen is een speciale: de supertent waarin het optreden plaats vind is zo ingericht dat deze zomerse avond zo'n 7500 "fans" dit optreden kunnen meemaken, 2000 meer dan er normaal gesproken aanwezig zijn. In verband met de extreme hitte deze dag zijn er extra voorzorgsmaatregelen getroffen om het optreden tot een veilig eind te brengen, zoals een aantal grote ventilatoren welke voor in de tent zijn geplaatst om de temperatuur zo naar beneden te krijgen. Ook tijdens de afsluiting van de Stöppelhaene in Raalte, het laatste openluchtfestival waar Normaal speelt, moeten in verband met de grote verwachte hoeveelheid mensen extra maatregelen worden getroffen. Dranghekken zijn geplaatst en meer beveiliging is ingezet. Uiteindelijk is, zoals eigenlijk elk optreden, alles vlekkeloos verlopen. Naar schatting hebben er zo'n 16.000 man dit optreden meegemaakt. Na het optreden ontvangen de bandleden als dank voor hun jarenlange inzet een speciaal gemaakte houten bank en tevens een in Raalte gebrouwen "Normaal Bier". Een kans voor iedere anhanger: in de 3e editie van de anghangerschapsbode wordt aangekondigd dat Bennie 3 van zijn gitaren te koop aanbiedt. Op de DD Doubleneck, DD Telecaster en Taylor Semi-Akoestisch kan iedereen een bod uitbrengen. Uiteindelijk leveren deze gitaren tezamen 11.000 euro op. Later dit jaar worden nog meer gitaren van Bennie te koop aangeboden. Het optreden van Normaal tijdens het landelijke Hökersweekend was zeer geslaagd! Wel viel de stroom even uit waardoor er een verplichte pauze werd ingelast. Tijdens de jaarvergadering kondigde Henk Kelder aan dat het bestaan van het anhangerschap (incl. bode) zeker niet ten einde van haar bestaan was. Uitgangspunt is om door te gaan zolang het kan en er maar genoeg leden zijn. Ook zal het Høkersweekend in 2016 gewoon weer plaatsvinden. Op 14 September ontvangt Normaal tijdens het Buma NL evenement in Den Bosch de Buma Lifetime Achievement Award. Aanleiding hiervan is wat Normaal in haar 40 jarige bestaan al niet betekend heeft voor het Nederlandse muzieklandschap. Die zelfde maand draait in de Utrechtse bioscoop de film: Ja, dat was Høken! 40 jaar Normaal. Een film van documentairemaker Frank Wiering welke al eerder dit jaar op televisie te zien was. Zowel Bennie, Frank als ex-manager Joost Carlier (inclusief de schrijver van dit jaarverslag) hebben deze film in het Nederlands Filmfestival te Utrecht bijgewoond. Als repetitie op het allerlaatste optreden is Normaal op 5 december in Leek te bewonderen. Dit optreden zal het één na laatste zijn. Het gastoptreden bij Rowwen Hèze verliep niet helemaal zonder slag of stoot. Op de terugweg naar de Achterhoek is het busje met de bandleden namelijk tot stilstand gebracht omdat er met een lampje in de ogen van dienstdoende agenten werd geschenen terwijl de band met een snelheid van 160 km/u Oehrend Hard richting huis reed. Reden: snel naar huis willend, dorst en zoekend naar bier achter in de kofferbak bij gebrek aan licht. De aanhouding werd gefilmd en door Bennie op Facebook geplaatst wat de media haalde,...uiteindelijk liep alles met een sisser af. Vanaf zondag 8 november is in het Stadsmuseum van Doetinchem de expositie "Ajuu de mazzel" te bezichtigen. Allerlei herinneringen aan de band Normaal zoals foto's, schilderijen en ontwerpen zijn hier tentoongesteld en opengesteld voor publiek. Vanaf diezelfde dag is het boek "Hugo Jaarsveld, Fotograaf" te koop op de website van het Anhangerschap. Het 216 pagina 's telende boek bevat fotomateriaal van het alledaags leven in de Achterhoek voor 1985. Nog niet eerder vertoonde foto's van Normaal zijn hierin terug te vinden. Eveneens zijn deze foto's, de beginjaren van Normaal, te bezichtigen in het 't Brewinc te Doetinchem. Ook neemt Normaal deze maand in samenwerking met radio 2 het nummer en dan kan ik niks op. De opbrengst van deze te downloaden akoestische versie gaat naar het KWF kankerbestrijding fonds. Niet alleen dit nummer maar ook het nummer Gries, welke eerder dit jaar samen met Rowwen Hèze is ingezongen, kan men onder andere als i Tunes downloaden. 12 december, precies een week voor het allerlaatste optreden, is er een nieuwe "DVD-box" verkrijgbaar via de website van Normaal. Deze box bevat een dvd van opnames welke zijn vastgelegd in de VPRO Documentaire : Uur van de wolf (dvd 1: Ja, dat was Høken plus killed darlings veur de Anhangers) en een dvd van optredens welke eerder dit jaar zijn opgenomen in het Doetinchemse theater (dvd 2: Normaal in het theater). Dinsdag 15 december: Bennie Jolink wordt opgenomen op de longafdeling in het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem, zijn gezondheid is namelijk niet zoals het moet zijn en om te voorkomen dat het laatste optreden van Normaal in het honderd loopt worden voorzorgsmaatregelen getroffen. Het afscheidsconcert van 19 december wordt door 33.000 "fans" in een uitverkochte Gelredome bijgewoond. Op zijn motor komt Bennie Jolink knallend op en 40 jaar Normaal passeert de revue. En na een 3 uur durende spetterende show gaan iets over elven de lampen uit voor Normaal: de show is gedoan,...

2016

3 Januari zend de VPRO het afscheidsconcert van Normaal Ajuu de Mazzel in een samenvatting uit. Deze ongeveer anderhalf uur durende uitzending wordt door ruim 850.000 mensen bekeken. In juni dit jaar wordt het concert op zowel dubbel cd , dvd als blu-ray disc uitgebracht. Dat Jan Wilm Tolkamp creatief is uit zich in het nummer welke hij begin deze maand op cassettebandje uitbrengt.
Toevallig is namelijk niet alleen te downloaden via internet maar is tevens verkrijgbaar op een ouderwetse cassettebandje, dit als een leuk gebaar naar de gebruikers van een cassetteradio zoals Jan Wilm er zelf ook één is.
Zoals beloofd tijdens de jaarvergadering van het Anhangerschap wordt er exclusief voor de anhangers het speciaal bedrukte T-shirt Ik bun en blief een anhanger van Normaal uitgebracht, half februari valt deze in de brievenbus.
Tijdens een welverdiende vakantie in Jamaica heeft Bennie getracht zijn gezondheid te verbeteren, wandelingen in het mulle strandzand hebben hem hier echter niet verder mee geholpen.
Terug in Nederland even pas op de plaats,... de toezegging om met de Pensionado's (zijn huidige band waarvan o.a. oud Normaalbandlid Alan Gascoigne en tekstschrijver Bennie Migchelbrink ook deel uitmaken) enkele optredens te verzorgen staat even in de ijskast.
Timo Kelder neemt plaats als Drummer in de Motorband, hij vervangt hierbij Hendrik-Jan Cohen die zich meer op zang en gitaarwerk gaat richten.
Eind februari biedt Willem Terhorst zijn oude Marshall basinstallatie te koop aan. Hij heeft hier de laatste jaren tot en met het afscheidsconcert op gespeeld.
Niet alleen de Marshall basinstallatie, maar ook de Commodore Studio in Haaksbergen wordt te koop aangeboden. Het (multifunctionele) huis waarin vele platen van Normaal zijn opgenomen werd tevens door Bennie gebruikt als atelier: vele schilderijen zijn hier tot leven gekomen.
Bennie's inbreng voor de SNS-bank is welvarend: in april dit jaar verschijnt al weer het 6e reclamespotje van deze bank waarin hij te zien is.
Schilderen is één van de grote passies van Bennie geworden. Ook dit jaar neemt hij weer deel als jurylid voor steeds meer groeiende schilderswedstrijd Vive la France in Hummelo.
Een andere passie van Bennie blijft de motorcross: mits zijn gezondheid het toelaat hij is namelijk regelmatig terug te vinden bij motorsportevenementen zoals die bijvoorbeeld in Markelo.
Dat ook Roel niet stil zit is onder andere weer te vinden op de website van Normaal.
10 juni dit jaar treed Roel samen met Dijsseldonk en Planteijdt als trio op in het buurtschap Linde op waarbij Rhythem & Blues en Roots-Rock te beluisteren is.
"Spieker" stopt met zijn column in de Anhangerschapsbode, jarenlang stond hij in dit blad met zijn pakkende verhalen. Reactie van Spieker: het is mooi geweest.
Eind juni wordt er in café de Tol een verzamelbeurs georganiseerd. Normaal gerelateerde artikelen zijn in het oude stamcafé van Normaal te koop. Tevens is er een veiling van spullen welke ter beschikking worden gesteld door oud bandleden van de band. De opbrengst van deze veiling gaat naar het KWF.
Na het verschijnen van zijn debuutsingle Ik mot nix zoekt Jan Wilm met zijn mobiele studio (een ingerichte bestelbus), tijdens de zomermaanden, diverse muzikanten thuis op om zo zijn eerste album op te nemen, Timo Kelder is er één van.
De gezondheid van Bennie is niet zo als het moet zijn. In verband met zijn wankel en wisselende gezondheid zal hij dit jaar geen optredens meer verzorgen. Daarbij wordt Bennie eind juni een paar dagen opgenomen in het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem. Hij zal zijn leven anders moeten inrichten: nieuwe medicijnen, een behandeling in Amsterdam en een opname in een kliniek staan hem te wachten. Geplande optredens voor dit jaar worden geannuleerd en de vraag is of Bennie überhaupt het podium nog eens zal betreden,...
Motorcrosser Jeffrey Herlings wordt dit jaar voor de 3e keer wereldkampioen. Ter ere van deze overwinning komt de CD Jeffrey Herlings uit welke al in 2014 door Bennie Jolink is ingezongen. Ook Jeffrey zelf, Jan Wilm en Timo zijn te horen op deze cd-singel.
6 September bereikt Bennie de respectabele leeftijd van 70 jaar! Hoera!!!
10 Oktober meld Bennie op Facebook dat hij inmiddels voor de 3e week is opgenomen in een revalidatie kliniek en dat zijn behandeling tot ongeveer sinterklaas zal duren. Tevens meld hij dat voor zijn kliniekopname er een cd van de Pensionado's is afgerond en deze eind dit jaar zal worden gepresenteerd.
Dat het niet helemaal stil is rond om Normaal is te zien in november. De 12e van deze maand brengt namelijk platenlabel Pseudonym Records de dubbel lp's NORMAAL ‘Hendrik Haverkamp' Single collection 1979-1981 en NORMAAL‘Deurdonderen' Single collection 1982-1984 uit. In diverse gekleurde pressings zijn de, in beperkte oplage, verkrijgbare lp's te koop op de Mega Platen en CD beurs in Utrecht waar Hendrik Haverkamp die dag van de partij is om deze voor de liefhebber te signeren.
15 november, deze dag wordt officieel bekend gemaakt dat 18 december de nieuwe cd van de Pensionado's, Odi Profanum, wordt gepresenteerd. Tijdens deze presentatie zal Bennie Jolink voor de allerlaatste keer het podium betreden. Zijn gezondheid laat het niet meer langer toe: ik heb een longinhoud van 45 procent en dat voor iemand van 70 jaar, meld hij op Facebook. De voorbereidingen, de stress vooraf aan een optreden maken dit alleen maar erger,...
Eind november meld de media dat Bennie toch weer het podium zal betreden... mei 2017 zal hij namelijk in de Stoomfabriek te Dalfsen "op het podium" geïnterviewd worden over Normaal's onstuimige beginperiode en de relatie die deze band altijd met Dalfsen heeft gehad. Géén optreden, puur een interview. Het interview zal worden afgenomen door Renate Wennemars.
Het allerlaatste concert van Bennie (Bernard) Jolink is 18 december een feit. In het uitverkochte uitgaanscentrum de Witkamp in Laren (Gelderland) zijn ongeveer 1150 mensen getuige van dit optreden,... Bennie bedankt!

2017

5 Januari zend RTV Gelderland een complicatie van het afscheidsconcert van Bennie Jolink uit, welke 18 december 2016 in Laren (Gelderland) plaats vond.
Jan Wilm Tolkamp toert vanaf half januari samen met Arjan Erkel door de Nederlandse theaters. Arjan en Jan Wilm nemen het publiek mee in de tijd dat Arjan door rebellen uit Dagestan is ontvoerd en daar twintig maanden ondergronds gevangen is gehouden. Het nummer Oerend Hard heeft Arjan tijdens zijn gevangenschap staande gehouden.

Eind februari meld Bennie op Facebook dat het jaar 2017 voor hem een muziekloos jaar zal gaan worden. De door hem inmiddels geschreven nummers of nog te schrijven nummers blijven even in de ijskast liggen om er in 2018 naar te kijken wat hier mee te doen. Mocht zijn gezondheid het toelaten dan wil hij dit jaar (verre) reizen gaan maken zoals bijvoorbeeld naar het New Orleans "Heritage Jazz and Blues Festival".
Wat betreft zijn gezondheid lijkt Bennie baat te hebben bij een nieuw geneesmiddel welke hij, vanaf kerst 2016, om de vier weken toegediend krijgt, zijn huidige medicatie prednison wordt afgebouwd.

Ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd blijft Alan Gascoigne zeer actief in de muziek. Met zijn nieuwe band Gascoigne's Quartet is hij later dit jaar te bewonderen op de Mañana Mañana. Ze richten zich voornamelijk op blues, rock en funk muziek waarbij ze, behalve eigen nummers, oude bekende nummers in een nieuw jasje steken.
Dat Fokke de Jong en zijn King of the World steeds meer naamsbekendheid krijgt, is een feit. Niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland zijn ze dit jaar te zien en te horen!
30 april dit jaar is het al weer 40 jaar geleden dat het nummer Oerend Hard het levenslicht zag. Oerend Hard komt op deze datum in 1977 op de 19e plaats de Nederlandse Top 40 binnen en behaald binnen vier weken de 2e plek. Ondanks geen nummer 1 positie in deze Top 40 behaalt het nummer uiteindelijk wel goud, dit in verband met het aantal verkochte singles.

In mei is Bennie weer terug te vinden op het podium, dit in de Stoomfabriek te Dalfsen. De 18e van deze maand wordt hij namelijk geïnterviewd door Renate Wennemars over zijn leven met Normaal en de ervaringen die hij tijdens de optredens van Normaal met Dalfsen heeft ondervonden.
Henk Kelder (voorzitter van het Anhangerschap) bereikt 28 mei de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar.
Na aanleiding van het 40 jarige bestaan van het nummer Oerend Hard brengt platenlabel Pseudonym Records de lp Oerend Hard in een nieuwe "deluxe 40 jaar editie" uit. Tezamen met de geremasterde singels Two Moths en Hells as ‘n Jagdhond zijn voor het eerst te koop op de Normaal verzamelmarkt die begin juli in café de Tol wordt gehouden.

Ni-j Ni-js in augustus. Oud Normaal bandlid Jan Kolkman treed weer op. Jan vervangt Gerard du Braconier die als gitarist stopt bij de band Old Ni-js. Op Han Mali na bestaat Old Ni-js uit Normaalbandleden van het eerste uur. Jan Kolkman, Ferdi Joly en Willem Terhorst zijn naar jaren weer tezamen op de planken te zien!
Tijdens het Høkersweekend wordt er bekend gemaakt dat tijdens Hemelvaartsdag 2018 een levensgrote standbeeld, bestaande uit de bandleden van de eerste bezetting van Normaal, in Hummelo wordt onthuld. Dit bronzen standbeeld, initiatief vanuit het Anhangerschap, is bedoeld als eeuwig durend dankbetoog aan de bandleden. Een dankbetoog voor wat zij hebben betekend voor de Nederlandse cultuur in het algemeen en het platteland in het bijzonder. Een miniatuurweergave van het standbeeld is tijdens het Høkersweekend door Bennie, Willem, Ferdi en Irma (Vrouw van Jan Manschot) onthult. Het brein achter dit initiatief is niemand minder dan Bert Snijders.
Eind september dit jaar stopt Bennie Jolink met zijn inbreng te leveren in de reclamespotjes van de SNS bank. Na drie jaar lang het gezicht van deze bank te zijn geweest wordt zijn contract niet verlengt en hij is niet meer te zien voor deze bank.
In oktober wordt bekend gemaakt dat de Heinoos het stokje van Normaal overneemt. In samenwerking met Bennie Jolink is deze band klaargestoomd om vanaf november dit jaar verder te gaan als de officiële opvolger van Normaal. Eind dit jaar zijn ze nog in het theater te bewonderen. Vanaf januari 2018 zullen ze door heel Nederland toeren waarbij als vanouds weer in mening feesttent oud Normaal klassiekers te horen zullen zijn. De organisatie van deze veldtocht "2.0" HØKEN MET DE HEINOOS genaamd, ligt in handen van kantoor Normaal.
November dit jaar brengt Pseudoniem de cd-box ‘Oerend Hard De bokse vol 1974-1984', uit. Deze luxe box bevat ca. 200 nummers geprest op 11 cd's, de single ‘Zwoar werk/Hummelo-Live' en een hardcover boek ‘Normaal Oerend Hard - Alles wurd plat espeuld!'. Oude bekende nummers uit de begin periode van Normaal zijn opnieuw remastered en op deze cd's gezet. Daarbij bevat de box ook minderbekende nummers welke in 1974 zijn opgenomen op de kunstacademie te Enschede. In café de Tol is deze box door Guus Hiddink officieel overhandigd aan oud bandleden van Normaal. Zowel Bennie, Willem, Ferdi, Alan als Paul waren de 22e november van de partij.
In december wordt bekend gemaakt dat oud tourmanager van Normaal, Ronnie Degen, de nieuwe tourmanager van Bökkers is geworden. Niet alleen Bökkers maar ook van de Heinoos zal hij tijdens hun concerten gaan begeleiden.
Eind december beëindigd Bennie en het management van Normaal na twee maanden de korte samenwerking met de Heinoos.
Met de gezondheid van Bennie gaat het steeds beter. Ondanks dat hij begin dit jaar op Facebook vermeld dat 2017 een muziekloos jaar zal worden is hij toch weer de studio in gekropen. Zijn "Heujberg" heeft hij omgetoverd tot een heuse studio, "de Commodore 3" genaamd. Samen met zijn oude maten van de Pensionado's wordt er aan nieuwe nummers gewerkt en in deze studio opgenomen. Wat hiermee gedaan wordt is nog niet duidelijk, misschien volgt er wel een nieuwe cd aldus Bennie! Maar wek hierdoor geen illusie, of dat Bennie ooit weer zal optreden..., nee een optreden nooit meer!Bron:
Tekst: Nationaal Popinstituut / Anhangerschap.
2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017 Theo Holterman.

 

afbeelding 1afbeelding 2afbeelding 3afbeelding 4afbeelding 5afbeelding 6