2016 - 2019

2016

3 Januari zend de VPRO het afscheidsconcert van Normaal Ajuu de Mazzel in een samenvatting uit. Deze ongeveer anderhalf uur durende uitzending wordt door ruim 850.000 mensen bekeken. In juni dit jaar wordt het concert op zowel dubbel cd , dvd als blu-ray disc uitgebracht. Dat Jan Wilm Tolkamp creatief is uit zich in het nummer welke hij begin deze maand op cassettebandje uitbrengt.
Toevallig is namelijk niet alleen te downloaden via internet maar is tevens verkrijgbaar op een ouderwetse cassettebandje, dit als een leuk gebaar naar de gebruikers van een cassetteradio zoals Jan Wilm er zelf ook één is.
Zoals beloofd tijdens de jaarvergadering van het Anhangerschap wordt er exclusief voor de anhangers het speciaal bedrukte T-shirt Ik bun en blief een anhanger van Normaal uitgebracht, half februari valt deze in de brievenbus.
Tijdens een welverdiende vakantie in Jamaica heeft Bennie getracht zijn gezondheid te verbeteren, wandelingen in het mulle strandzand hebben hem hier echter niet verder mee geholpen.
Terug in Nederland even pas op de plaats,... de toezegging om met de Pensionado's (zijn huidige band waarvan o.a. oud Normaalbandlid Alan Gascoigne en tekstschrijver Bennie Migchelbrink ook deel uitmaken) enkele optredens te verzorgen staat even in de ijskast.
Timo Kelder neemt plaats als Drummer in de Motorband, hij vervangt hierbij Hendrik-Jan Cohen die zich meer op zang en gitaarwerk gaat richten.
Eind februari biedt Willem Terhorst zijn oude Marshall basinstallatie te koop aan. Hij heeft hier de laatste jaren tot en met het afscheidsconcert op gespeeld.
Niet alleen de Marshall basinstallatie, maar ook de Commodore Studio in Haaksbergen wordt te koop aangeboden. Het (multifunctionele) huis waarin vele platen van Normaal zijn opgenomen werd tevens door Bennie gebruikt als atelier: vele schilderijen zijn hier tot leven gekomen.
Bennie's inbreng voor de SNS-bank is welvarend: in april dit jaar verschijnt al weer het 6e reclamespotje van deze bank waarin hij te zien is.
Schilderen is één van de grote passies van Bennie geworden. Ook dit jaar neemt hij weer deel als jurylid voor steeds meer groeiende schilderswedstrijd Vive la France in Hummelo.
Een andere passie van Bennie blijft de motorcross: mits zijn gezondheid het toelaat hij is namelijk regelmatig terug te vinden bij motorsportevenementen zoals die bijvoorbeeld in Markelo.
Dat ook Roel niet stil zit is onder andere weer te vinden op de website van Normaal.
10 juni dit jaar treed Roel samen met Dijsseldonk en Planteijdt als trio op in het buurtschap Linde op waarbij Rhythem & Blues en Roots-Rock te beluisteren is.
"Spieker" stopt met zijn column in de Anhangerschapsbode, jarenlang stond hij in dit blad met zijn pakkende verhalen. Reactie van Spieker: het is mooi geweest.
Eind juni wordt er in café de Tol een verzamelbeurs georganiseerd. Normaal gerelateerde artikelen zijn in het oude stamcafé van Normaal te koop. Tevens is er een veiling van spullen welke ter beschikking worden gesteld door oud bandleden van de band. De opbrengst van deze veiling gaat naar het KWF.
Na het verschijnen van zijn debuutsingle Ik mot nix zoekt Jan Wilm met zijn mobiele studio (een ingerichte bestelbus), tijdens de zomermaanden, diverse muzikanten thuis op om zo zijn eerste album op te nemen, Timo Kelder is er één van.
De gezondheid van Bennie is niet zo als het moet zijn. In verband met zijn wankel en wisselende gezondheid zal hij dit jaar geen optredens meer verzorgen. Daarbij wordt Bennie eind juni een paar dagen opgenomen in het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem. Hij zal zijn leven anders moeten inrichten: nieuwe medicijnen, een behandeling in Amsterdam en een opname in een kliniek staan hem te wachten. Geplande optredens voor dit jaar worden geannuleerd en de vraag is of Bennie überhaupt het podium nog eens zal betreden,...
Motorcrosser Jeffrey Herlings wordt dit jaar voor de 3e keer wereldkampioen. Ter ere van deze overwinning komt de CD Jeffrey Herlings uit welke al in 2014 door Bennie Jolink is ingezongen. Ook Jeffrey zelf, Jan Wilm en Timo zijn te horen op deze cd-singel.
6 September bereikt Bennie de respectabele leeftijd van 70 jaar! Hoera!!!
10 Oktober meld Bennie op Facebook dat hij inmiddels voor de 3e week is opgenomen in een revalidatie kliniek en dat zijn behandeling tot ongeveer sinterklaas zal duren. Tevens meld hij dat voor zijn kliniekopname er een cd van de Pensionado's is afgerond en deze eind dit jaar zal worden gepresenteerd.
Dat het niet helemaal stil is rond om Normaal is te zien in november. De 12e van deze maand brengt namelijk platenlabel Pseudonym Records de dubbel lp's NORMAAL ‘Hendrik Haverkamp' Single collection 1979-1981 en NORMAAL‘Deurdonderen' Single collection 1982-1984 uit. In diverse gekleurde pressings zijn de, in beperkte oplage, verkrijgbare lp's te koop op de Mega Platen en CD beurs in Utrecht waar Hendrik Haverkamp die dag van de partij is om deze voor de liefhebber te signeren.
15 november, deze dag wordt officieel bekend gemaakt dat 18 december de nieuwe cd van de Pensionado's, Odi Profanum, wordt gepresenteerd. Tijdens deze presentatie zal Bennie Jolink voor de allerlaatste keer het podium betreden. Zijn gezondheid laat het niet meer langer toe: ik heb een longinhoud van 45 procent en dat voor iemand van 70 jaar, meld hij op Facebook. De voorbereidingen, de stress vooraf aan een optreden maken dit alleen maar erger,...
Eind november meld de media dat Bennie toch weer het podium zal betreden... mei 2017 zal hij namelijk in de Stoomfabriek te Dalfsen "op het podium" geïnterviewd worden over Normaal's onstuimige beginperiode en de relatie die deze band altijd met Dalfsen heeft gehad. Géén optreden, puur een interview. Het interview zal worden afgenomen door Renate Wennemars.
Het allerlaatste concert van Bennie (Bernard) Jolink is 18 december een feit. In het uitverkochte uitgaanscentrum de Witkamp in Laren (Gelderland) zijn ongeveer 1150 mensen getuige van dit optreden,... Bennie bedankt!

2017

5 Januari zend RTV Gelderland een complicatie van het afscheidsconcert van Bennie Jolink uit, welke 18 december 2016 in Laren (Gelderland) plaats vond.
Jan Wilm Tolkamp toert vanaf half januari samen met Arjan Erkel door de Nederlandse theaters. Arjan en Jan Wilm nemen het publiek mee in de tijd dat Arjan door rebellen uit Dagestan is ontvoerd en daar twintig maanden ondergronds gevangen is gehouden. Het nummer Oerend Hard heeft Arjan tijdens zijn gevangenschap staande gehouden.

Eind februari meld Bennie op Facebook dat het jaar 2017 voor hem een muziekloos jaar zal gaan worden. De door hem inmiddels geschreven nummers of nog te schrijven nummers blijven even in de ijskast liggen om er in 2018 naar te kijken wat hier mee te doen. Mocht zijn gezondheid het toelaten dan wil hij dit jaar (verre) reizen gaan maken zoals bijvoorbeeld naar het New Orleans "Heritage Jazz and Blues Festival".
Wat betreft zijn gezondheid lijkt Bennie baat te hebben bij een nieuw geneesmiddel welke hij, vanaf kerst 2016, om de vier weken toegediend krijgt, zijn huidige medicatie prednison wordt afgebouwd.

Ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd blijft Alan Gascoigne zeer actief in de muziek. Met zijn nieuwe band Gascoigne's Quartet is hij later dit jaar te bewonderen op de Mañana Mañana. Ze richten zich voornamelijk op blues, rock en funk muziek waarbij ze, behalve eigen nummers, oude bekende nummers in een nieuw jasje steken.
Dat Fokke de Jong en zijn King of the World steeds meer naamsbekendheid krijgt, is een feit. Niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland zijn ze dit jaar te zien en te horen!
30 april dit jaar is het al weer 40 jaar geleden dat het nummer Oerend Hard het levenslicht zag. Oerend Hard komt op deze datum in 1977 op de 19e plaats de Nederlandse Top 40 binnen en behaald binnen vier weken de 2e plek. Ondanks geen nummer 1 positie in deze Top 40 behaalt het nummer uiteindelijk wel goud, dit in verband met het aantal verkochte singles.

In mei is Bennie weer terug te vinden op het podium, dit in de Stoomfabriek te Dalfsen. De 18e van deze maand wordt hij namelijk geïnterviewd door Renate Wennemars over zijn leven met Normaal en de ervaringen die hij tijdens de optredens van Normaal met Dalfsen heeft ondervonden.
Henk Kelder (voorzitter van het Anhangerschap) bereikt 28 mei de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar.
Na aanleiding van het 40 jarige bestaan van het nummer Oerend Hard brengt platenlabel Pseudonym Records de lp Oerend Hard in een nieuwe "deluxe 40 jaar editie" uit. Tezamen met de geremasterde singels Two Moths en Hells as ‘n Jagdhond zijn voor het eerst te koop op de Normaal verzamelmarkt die begin juli in café de Tol wordt gehouden.

Ni-j Ni-js in augustus. Oud Normaal bandlid Jan Kolkman treed weer op. Jan vervangt Gerard du Braconier die als gitarist stopt bij de band Old Ni-js. Op Han Mali na bestaat Old Ni-js uit Normaalbandleden van het eerste uur. Jan Kolkman, Ferdi Joly en Willem Terhorst zijn naar jaren weer tezamen op de planken te zien!
Tijdens het Høkersweekend wordt er bekend gemaakt dat tijdens Hemelvaartsdag 2018 een levensgrote standbeeld, bestaande uit de bandleden van de eerste bezetting van Normaal, in Hummelo wordt onthuld. Dit bronzen standbeeld, initiatief vanuit het Anhangerschap, is bedoeld als eeuwig durend dankbetoog aan de bandleden. Een dankbetoog voor wat zij hebben betekend voor de Nederlandse cultuur in het algemeen en het platteland in het bijzonder. Een miniatuurweergave van het standbeeld is tijdens het Høkersweekend door Bennie, Willem, Ferdi en Irma (Vrouw van Jan Manschot) onthult. Het brein achter dit initiatief is niemand minder dan Bert Snijders.
Eind september dit jaar stopt Bennie Jolink met zijn inbreng te leveren in de reclamespotjes van de SNS bank. Na drie jaar lang het gezicht van deze bank te zijn geweest wordt zijn contract niet verlengt en hij is niet meer te zien voor deze bank.
In oktober wordt bekend gemaakt dat de Heinoos het stokje van Normaal overneemt. In samenwerking met Bennie Jolink is deze band klaargestoomd om vanaf november dit jaar verder te gaan als de officiële opvolger van Normaal. Eind dit jaar zijn ze nog in het theater te bewonderen. Vanaf januari 2018 zullen ze door heel Nederland toeren waarbij als vanouds weer in mening feesttent oud Normaal klassiekers te horen zullen zijn. De organisatie van deze veldtocht "2.0" HØKEN MET DE HEINOOS genaamd, ligt in handen van kantoor Normaal.
November dit jaar brengt Pseudoniem de cd-box ‘Oerend Hard De bokse vol 1974-1984', uit. Deze luxe box bevat ca. 200 nummers geprest op 11 cd's, de single ‘Zwoar werk/Hummelo-Live' en een hardcover boek ‘Normaal Oerend Hard - Alles wurd plat espeuld!'. Oude bekende nummers uit de begin periode van Normaal zijn opnieuw remastered en op deze cd's gezet. Daarbij bevat de box ook minderbekende nummers welke in 1974 zijn opgenomen op de kunstacademie te Enschede. In café de Tol is deze box door Guus Hiddink officieel overhandigd aan oud bandleden van Normaal. Zowel Bennie, Willem, Ferdi, Alan als Paul waren de 22e november van de partij.
In december wordt bekend gemaakt dat oud tourmanager van Normaal, Ronnie Degen, de nieuwe tourmanager van Bökkers is geworden. Niet alleen Bökkers maar ook van de Heinoos zal hij tijdens hun concerten gaan begeleiden.
Eind december beëindigd Bennie en het management van Normaal na twee maanden de korte samenwerking met de Heinoos.
Met de gezondheid van Bennie gaat het steeds beter. Ondanks dat hij begin dit jaar op Facebook vermeld dat 2017 een muziekloos jaar zal worden is hij toch weer de studio in gekropen. Zijn "Heujberg" heeft hij omgetoverd tot een heuse studio, "de Commodore 3" genaamd. Samen met zijn oude maten van de Pensionado's wordt er aan nieuwe nummers gewerkt en in deze studio opgenomen. Wat hiermee gedaan wordt is nog niet duidelijk, misschien volgt er wel een nieuwe cd aldus Bennie! Maar wek hierdoor geen illusie, of dat Bennie ooit weer zal optreden..., nee een optreden nooit meer!

2018

Jan Wilm Tolkamp toert ook dit jaar weer met Arjan Erkel langs de Nederlandse theaters.
In verband met de vraag naar meer heeft deze toer een tweede levenslicht gekregen.
In januari meld Bennie op Facebook (en Twitter) dat hij door zijn toenemende gezondheid in zijn Heujberg (Commodore III studio) driftig bezig is met het opnemen van een nieuwe plaat.
Deze cd krijgt de naam "Bernard Jolink Post Normaal". Bernard (Jolink), wat dan ook eigenlijk zijn roepnaam is, zo zal hij zich vanaf nu gaan noemen.
Op de cd leveren onder andere Alan, Timo en Roel hun input. Naast deze cd schrijft Bennie een boek die wordt voorzien van eigengemaakte tekeningen.
De nummers op de cd en de verhalen in het boek worden op elkaar afgestemd. Wanneer beide worden uitgebracht is nog niet bekend.
Ook een vakantie naar Jamaica ligt er voor Bennie deze maand in het verschiet, ‘Yah mahn, no problem! Relax easy!'
Half februari neemt Henk Wolters (alias Hendrik Haverkamp) afscheidt van zijn oude band "Haverkampband". 25 jaar geleden is deze band door Henk en enkele neven opgericht om samen lekker te kunnen Daldeejen met als motto "Rock en Loll" is nummer 1!
In een vol afgeladen café "de Tol" is zijn laatste optreden in deze band door familie en genodigden bijgewoond.
Diezelfde maand haalt Bennie Jolink wederom het nieuws, zoals hij vaker dit jaar zal gaan doen. Bennie heeft namelijk een nieuwe schoen ontworpen die een (in)directe link heeft met Normaal.
Deze zogenaamde "Høkschoen" is versierd met het woord "Høken" om in de stijl van Normaal te blijven. Het is idee is om deze tijdens festivals en optredens op de "markt" te brengen. Niet alleen schoenen maar ook Høkklompen zijn te koop.
Schoenmaker Kops neem te productie van de schoenen en klompen op zich.
Vrijdag 16 maart, via RTV Oost wordt er wereldkundig gemaakt dat Bennie Jolink weer gaat optreden! Ondanks dat hij sinds het laatste optreden van Normaal altijd heeft geroepen nooit meer een optreden te zullen verzorgen is hij hier echter van terug gekomen.
Mede dank zij zijn nieuwe medicatie heeft Bennie de energie teruggekregen om weer optredens te gaan verzorgen, weliswaar incidentele optredens, maar toch weer op het podium!
Hemelvaartsdag 2018, het door Lia Krol gemaakte bronzen "Normaalstandbeeld" wordt door Bennie Jolink, Ferdi Joly, Willem Terhorst en Irma Manschot onthuld. De onthulding wordt door zo'n 5000 aanwezigen bijgewoond.
Daarbij is de pers landelijk vertegenwoordigd. SBS6, de NOS en bijvoorbeeld omroep Gelderland/RTV Oost zijn hierbij aanwezig en zenden later die dag de onthulding uit.
Het standbeeld is gebaseerd op een foto van de bandleden van het eerste uur die gemaakt is op de Doetinchemse veemarkt door de in 1985 overleden huisfotograaf Hugo Jaarsveld.
Na de onthulding betreed Bennie samen met Ferdi en Willem het podium en brengt een zestal nummers uit de beginperiode van Normaal ten gehore. Er wordt bewust zonder drummer gespeeld, dit als eerbetoon aan Jan Manschot.
Het optreden is de eerste keer dat Bennie weer in het openbaar speelt sinds hij in december 2016 afscheid van het podium heeft genomen tijdens zijn afscheidsconcert met de Pensionado's.
Na de onthulding wordt tevens het boek "T Hele Normaale Hummelo" van Jan Colijn gepresenteerd. In het boek neemt Bennie Jolink de lezer mee over zijn geboortegrond en laat haar de aller normaalste plekjes in zijn geboortedorp Hummelo zien.
Het 110 pagina's tellende boek is de derde in de Normaal gerelateerde reeks die Jan op zijn naam heeft staan.
2e Pinksterdag "Ribs & Blues" te Raalte. Erwin Java neemt afscheidt van zijn band "King of the World". Samen met Fokke heeft hij deze bluesband in 2012 opgericht.
Eind juni vindt inmiddels de 3e editie van de Normaal verzamelmarkt bij Café de Tol plaats. Naast deze markt wordt er tevens een veiling gehouden waarbij onder andere collectoritems van oud bandleden van Normaal worden geveild.
Ook dit jaar gaat de opbrengst van deze beurs weer naar het KWF.
Bennie Jolink speelt mee in het programma "Eindredactie van MAX" welke in juli wordt uitgezonden op NPO 1. In dit programma krijgt Bennie de rol als eindredacteur waarin hij de verantwoordelijkheid krijgt voor het maken van een documentaire waarin de verbanden tussen cultuur en muziek worden weergegeven.
Neurowetenschapper Erik Scherder en Bennie zijn vrienden Frédérique Spigt en Jack Poels (Rowwen Hèze) zijn hierin te gast en dragen hun steentje bij aan dit programma.
Aan het einde van het programma maken bovengenoemde muzikanten een schilderij die later dit jaar tijdens het Høkersweekend voor het goede doel zal worden geveild.
In juli dit jaar verschijnt tevens Jan Wilm Tolkamp's eerste solo cd. Deze cd, "Vrijheid van denken en doen" genaamd, bevat een 11-tal nummers deels gebaseerd op zijn theatertoer met Ajan Erkel.
Zondagmiddag 2 september wordt er dit jaar bij Café de Tol een 2e veiling ten behoeve van het goede doel gehouden. Ditmaal wordt er tijdens het Høkersweekend diverse items, waaronder persoonlijke spullen van Bennie Jolink, geveild.
De opbrengst van deze veiling komt ten goede van de Hummelose stichting SONOM (Stichting Ondersteuning Neurologisch Onderwijs Malawi) die zich hard maakt voor jonge artsen in opleiding in Malawi. De veiling heeft uiteindelijk € 13.000,- opgebracht.
Half oktober is het gestolen drumstel van Normaal weer terug waar het moet zijn. Het drumstel, van het merk Yamaha, werd enkele dagen na het laatste optreden van Normaal ontvreemd uit de bewaakte studio van deze band. Via markplaats is het drumstel "teruggevonden" en door de eerlijke koper afgeleverd bij de "Commodore III studio" van de meest gelukkige Bennie.
November deze maand is voor Bennie een drukke maand. Vanaf begin deze maand wordt hij na namelijk na elke thuiswedstrijd van de Graafschap geïnterviewd door "clubwatcher" Mark van Steenbergen van de Gelderlander waarin hij de gehouden wedstrijd nog eens goed analyseert.
Het programma " Joa joa Jolink" genaamd begint steevast met een muzikaal intro verzorgt door hemzelf. Joa joa Jolink wordt in een videoreeks uitgezonden op de website van "de Gelderlander".
December! De derde van deze maand wordt er bekend gemaakt dat Normaal een eenmalig optreden zal gaan verzorgen waarin nummers van het eerste uur zullen worden gespeeld. Hoe de bezetting er precies uit zal zien is op het moment van bekendmaking nog niet bekend.
Bennie zal in ieder geval samen met Ferdi en Willem het repertoire gaan samenstellen. In het voorprogramma spelen onder andere Rowwen Hèze, De Boetners en Miss Montreal.
Het optreden, "Olderwets Høken" genaamd, vindt plaats tijdens Hemelvaartsdag 30 mei op het Tractorpulling terrein in Lochem.

2019

40 JAAR! 2019 is het jubileumjaar van het Anhangerschap. Dit jaar is het 40 jaar geleden dat het Anhangerschap het levenslicht zag! Gedurende 2019 wordt er aan dit fenomeen door het bestuur van het Anhangerschap extra aandacht gegeven. Anhangers mogen bijvoorbeeld zelf hun muzikale verlanglijstje insturen van bandjes die volgens hun tijdens het Høkersweekend (4.0 genaamd) mogen optreden. Ook in de Anhangerschapbode wordt het 40 jarige jubileum uitvoerig belicht. En er volgt dit jaar meer...
Begin januari is Bennie Jolink te zien op "de wereld draait door". Het Rembrandtjaar gaat namelijk van start met onder meer de tentoonstelling "Lang Leve Rembrandt" in het Rijksmuseum.
Bennie, groot liefhebber van Rembrandt, wordt door Matthijs van Nieuwkerk hevig aan de tand gevoeld over hoe hij naar deze grootmeester kijkt en wat hem ooit inspiratie heeft gegeven.
Op 11 maart wordt de definitieve samenstelling van Normaal bekend gemaakt zoals die tijdens Hemelvaartsdag in Lochem zal gaan optreden. De oude bezetting (Bennie, Ferdi, Willem, aangevuld met Timo , Roel , Joppe en Peter) staan deze dag op de planken.
Binnen "no time" zijn de 17.500 kaartjes in de voorverkoop uitverkocht. Uiteindelijk hebben er zo'n 20.000 mensen het optreden live mogen meemaken.
Eind maart brengt Bennie Jolink het album "Bernard Jolink, Post Normaal" uit. Het is het derde solo-album die na "Howlin' at the Moon" en "Opa ,vertel es" wordt uitgebracht.
Het album, uitgevoerd als cd, bevat 12 nieuwe nummers waarop onder andere oud Normaal bandleden Ben (zelf), Alan, Roel en Timo en daarbij de vaste Normaal blazers Joppe en Peter te horen zijn. Het album is verpakt in een 96 tellende pagina's boek die voorzien is van 92 tekeningen, schetsen en de hierbij behorende verhalen. Allen komen van Bennie zijn hand. De verhalen zijn voornamelijk gebaseerd op de periode van Bennie na het afscheidsconcert van Normaal van 19 december 2015. Met dit album brengt hij zijn drie meest geliefde kunstvormen (oftewel beeldende kunst, literatuur en muziek) samen.
Na het verschijnen van dit album worden de nummers in april dit jaar tevens op vinyl en in oktober op cd (inclusief een hierbij behorende cd boekje) uitgebracht.
Begin april nemen de Boetners samen met Bennie in de "Heujbergstudio" het nummer "Superboeren" op. Dit nummer wordt het nieuwe clublied van de Graafschap.
Zaterdag 20 april is Bennie en zijn kornuiten te gast in Radio's 2 Muziekcafé. Deze dag is de enigste keer dat de nieuwe nummers van de cd Bernard Jolink, Post Normaal voor een livepubliek te horen is. Daarbij is die avond de uitzending live op Radio 2 te beluisteren.
30 April wordt op de site van het Anhangerschap bekend gemaakt dat Normaal de afsluiting van het Høkersweekend zal verzorgen. Dit is het tweede keer dat de volledige band na het stoppen in 2015 weer op de planken staat.
19 Mei houdt Lemerleveldse Yvonne Linthorst een tentoonstelling van de door haar gemaakte schilderijen van Bennie Jolink en Jan Manschot. Later deze maand zullen de schilderijen op de Normaal verzamelmarkt, die op 25 mei bij de Tol plaatsvindt, worden geveild.
Café de Tol is deze dag weer omgetoverd tot een heuse paradijs voor iedere Normaalliefhebber. Spullen van oud bandleden van Normaal, schilderijen (waaronder er één door Ferdi Joly zelf geschilderd is) worden weer geveild voor het goede doel, namelijk het KWF. Muziek is de rode draad van deze middag, zoals Jan Wilm Tolkamp die in de Tol op het podium terug te vinden is.

Op Hemelvaartsdag dit jaar speelt Normaal, met in het voorprogramma onder andere Rowwen Hèze, De Boetners en Miss Montreal , op het Tractorpulling terrein in Lochem.
In augustus wordt er ter ere van het 40 jarig bestaan van het Anhangerschap een speciaal biertje gebrouwen. Het in Gramsbergen gebrouwen bier (slechts 1.500 flesjes worden er gebrouwen) is samen met een hierbij behorend bierglas en enkele bierviltjes als bierpakket tijdens het Høkersweekend te koop. De opbrengst hiervan gaat naar stichting SONOM (artsen in opleiding) in Afrika.

Eind augustus wordt er bekend gemaakt dat Normaal in 2020 opnieuw zal optreden tijdens de Hemelvaartsdag in Lochem. Zelfde tijd, zelfde locatie, zelfde bezetting als dit jaar" meld Bennie Jolink in de media. In de voorverkoop zijn de kaartjes voor dit concert ("45 joar olderwets Høken in Lochem" genaamd) binnen no time uitverkocht. Als voorprogramma zijn DI-RECT, Danny Vera en Slim Chance (waar onder andere Geraint Watkins, een oude gastmuzikant van Normaal, in speelt) geboekt.
Aanvullend wordt er vermeld dat er een grote mogelijkheid aanwezig is dat er binnen twee jaar een boek over Normaal zal verschijnen. Daarbij zal er ook een nieuw Normaal-album worden uitgebracht. Bennie werkt namelijk aan een boek met historische avonturen van de Achterhoekse band. Bij dit boek behorende album zal een aantal nieuwe liedjes van Normaal bevatten.

Verder wordt er gemeld dat Jolink medio 2020 een nieuwe solo-album zal uitbrengen die voornamelijk Engelstalige nummers in de stijl van Johhny Cash zal bevatten. Voor het zover is werkt hij tevens aan een historische roman over de uit Hummelo afkomstige baron Van Heeckeren. Daarbij komt óók een cd met oude liedjes waarin Bennie het woord Hummelo heeft gebruikt. Dat later...
Op zondag 1 september staat Normaal dit jaar voor de 2e keer op de planken.
Bennie, Ferdi, Willem en Timo sluiten ter ere van het 40 jarige bestaan van het Anhangerschap met een spetterend optreden het Høkersweekend af.
In september dit jaar ziet Willem Terhorst zijn 70e levenslicht. Niet alleen Willem maar ook Ferdi Joly wordt november van dit jaar 70!

11 September. Om Normaal dit jaar op nr. 1 in de top 2000 te laten eindigen laat de boeren pr- organisatie "Team Agro NL" deze dag weten dat ze via een oproep op social media vragen om massaal op het nummer "De boer dat is de keerl " te stemmen. Op deze manier wil de organisatie de boeren steunen in de roerige tijd die ze hebben meegemaakt. Namelijk de veel besproken stikstofmaatregelen en de daaruit volgende demonstraties. Niet alleen op het nummer van Normaal maar ook "Lekker op de Trekker " van Mannekoor Karrespoor en het nummer "Op `t Platteland" van Daniël Lohues wordt gevraagd om op te stemmen.
Eind november maakt Alan Gascoigne bekend dat hij aan Alzheimer lijdt. De diagnose is bij Alan zes jaar eerder vastgesteld. Alan heeft er echter voor gekozen om het nu pas openbaar te maken. Optredens waarin vele nummers moeten worden gespeeld is niet meer vol te houden voor Alan. Helemaal stoppen met gitaarspelen is voor hem geen issue. Hij is nog vaak te zien op zijn Facebook pagina met optredens in "Paul's Kitchen".

Ook komt eind november het vreselijke nieuws dat Richard van Lohuizen, beter bekend als Keltie, op 40 jarige leeftijd is overleden. Keltie was behalve grote Anhanger van Normaal tevens de huiskok van de Anhangerschapbode. Met zijn column "Høken in de Køken (da's ok normaal)" zette hij iedere editie van de bode de lezer aan het koken. Keltie is begin december onder begeleiding van een groot aantal Anhangers in zijn woonplaats Wijhe begraven.

Bron: Anhangerschap Normaal.
Tekst: Theo Holterman
Foto's: Kiekiesschieter

 

 

afbeelding 1afbeelding 2