Hier lees je alles over hét Standbeeld

CAMPING JENA IS HELEMAAL VOL !!

Voor de mensen die op zoek naar een plek om te kamperen, u kunt niet meer terecht bij camping Jena te Hummelo.
Camping Jena is helemaal uitverkocht.

 

DRUKTE VERWACHT OP 10 MEI

Let op. Als de voortekenen niet bedriegen, belooft het Hemelvaartsdag gezellig druk te worden in Hummelo.
Omdat er op het plein, waar het standbeeld komt te staan, slechts beperkte ruimte is, is het dus raadzaam om bijtijds te komen. Het terrein gaat open vanaf 11.00 uur.
Mochten er meer mensen komen dan er ruimte is, bestaat het risico dat bezoekers voor de dichte deur belanden. Wees er dus op tijd bij!

 

GELEGENHEID TOT OVERNACHTEN OP 10 MEI ONTHULLING BRONZEN STANDBEELD.

Gelegenheid tot overnachten Camping Jena te Hummelo .
Zoals ondertussen bekend wordt op 10 mei 2018, Hemelvaartsdag, het standbeeld voor Normaal onthuld.

Voor de mensen die op zoek naar een plek om te kamperen, u kunt terecht bij camping Jena te Hummelo.
Voor informatie of reservering is de camping te bereiken op:
info@camping-jena.nl  
Er zijn toiletten aanwezig, maar verdere sanitaire voorzieningen zijn er niet.

Reserveren is gewenst en houd er rekening mee dat het aantal beschikbare plaatsen beperkt is.

 

Update Programma (TOEGANG IS GRATIS)

11.00 UUR ; OPENING.
13.30 UUR ; ONTHULLING BRONZEN STANDBEELD.
14.00 UUR ; DANKWOORD BURGEMEESTER MARIANNE BESSELINK.
14.15 UUR ; OPTREDEN BENNIE, WILLEM EN FERDY.
15.00 UUR ; ANHANGERSCHAPBAND.
17.00 UUR ; THE MARSHALLS.
19.00 UUR ; DE KISJESKEARLS.
21.00 UUR ; EINDE VAN DEZE MEMORABLE DAG.

.............en nog veule mear, dus mis het niet want dan krieg ie spiet!!

* De tijden zijn onder voorbehoud.

 

ANHANGERSCHAP NORMAAL & CAFE DE TOL PRESENTEREN HET PROGRAMMA VOOR 10 MEI A.S.

Heel programma rond onthulling standbeeld

Het ‘uur u' nadert. Hemelvaartsdag 2018 wordt het standbeeld voor Normaal onthuld. Een ceremonie waar een heel feest omheen wordt gebouwd. Voorzitter Henk Kelder: "Vroeger gingen we op Hemelvaart altijd naar Lochem om de verjaardag
van Normaal te vieren. Dit jaar kunnen we dit nog een allerlaatste keer met z'n allen doen! "Nou, we kunnen jullie verklappen dat de spanning hier naar ongekende hoogte stijgt. De lichaamstemperatuur van de rayonhoofden, die bij elkaar komen voor het aankondigen van de Elfstedentocht,
valt totaal in het niet bij wat er valt af te lezen nadat de thermometer tussen onze billen is geduwd. Want tjonge, wat leven we toe naar Hemelvaartsdag...
Lia Krol werkt intussen al maandenlang keihard aan het levensgrote standbeeld van Ben en zijn mannen. Een object van brons dat straks wordt onthuld in hartje Hummelo. Waarmee Normaal een hele bijzondere primeur uit de nederpop te beurt valt.
Het bestuur is intussen al eens afgereisd naar het atelier - helemaal in zuidelijk-Gelderland - om met eigen ogen de vorderingen te aanschouwen. Vanzelfsprekend moet dit een verrassing blijven. Vandaar dat we nog geen foto's openbaar maken. Maar wat we al wel kwijt kunnen, is dat het - zonder enige
overdrijving - een onbetwist meesterwerk wordt. Oog voor detail Lia heeft er talloze uren in zitten. Waarbij ze heeft laten zien dat ze met veel oog voor detail te werk gaat. Zo heeft ze via het archief van het Anhangerschap talloze foto's van de diverse bandleden minutieus bestudeerd.
En het resultaat mag er zijn. Inmiddels hebben ook Ben en Ferdi een bezoek aan het atelier gebracht. Waarbij ze zich erover verbaasden toen ze ineens oog in oog met zichzelf stonden. Tijdens dat bezoek werd besloten nog
wat aanpassingen aan te brengen. Zoals Ben, die een snor zou krijgen. Terwijl hij die op deze iconische foto niet heeft. Maar omdat Ben - op enkele weken na - zijn hele leven een snor droeg, is in goed overleg besloten om hem die op het standbeeld ook te geven.

Vakvrouw

Als kunstenaar was Ben er meteen al over te spreken dat Lia het standbeeld zou maken. Zij heeft immers een reputatie als het gaat om levensechte standbeelden. Toen Jolink te horen kreeg van het levensgrote standbeeld en hoe dit eruit zou zien, reageerde hij dan ook spontaan met:
"Het is gelukkig niet zo'n abstract gedrocht. Maar het is vooral mooi dat het door zo'n vakvrouw wordt gemaakt."Programma onthulling

Uiteraard is het de bedoeling om de onthulling niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. "We zijn bezig om een uitgebreid programma in elkaar te draaien", aldus voorzitter Henk Kelder. "Er is een heel scala aan activiteiten voor die dag opgezet. Zo wordt er op de parkeerplaats in samenwerking met Café De Tol in het centrum van Hummelo
een podium gebouwd voor livemuziek. "Het is de bedoeling dat het standbeeld rond half twee wordt onthuld. "Die middag en begin van de avond zijn er optredens van de "nieuwe" Anhangerschapband, The Marshalls en De Kisjeskearls. En uiteraard zorgen we ervoor dat er voldoende te eten en te drinken is."
Met de onthulling van het standbeeld is volgens Henk Kelder de cirkel rond. "Hemelvaartsdag is een heilige dag voor de anhangers. Hemelvaart 1975 is immers de officiële geboortedatum van Normaal.
Decennia lang hield dit bijvoorbeeld in dat de anhangers op die dag naar het openluchttheater in Lochem gingen om daar samen de verjaardag van Normaal te vieren. Op 10 mei Hemelvaartsdag 2018 kunnen we dat nog één keer met z'n allen gaan doen!"

Replica Standbeeld

Het is mogelijk om in het bezit te komen van een replica van het standbeeld. "Dit is niet zomaar een kopie", vertelt Bert Snijders. "Het gaat namelijk om een replica van brons, die - net als het origineel - geheel door Lia met de hand wordt gemaakt. Heel arbeidsintensief, maar daardoor heel erg bijzonder ook."
Er wordt slechts een zeer beperkt aantal replica's gemaakt. Het object wordt dertig centimeter groot. De exacte kosten zijn nog onbekend. "Bij een oplage van tien stuks gaan ze 950 euro, bij 25 stuks kosten ze 750 euro. In alle gevallen ex 6 procent btw."
De kunstenares levert de replica's met een certificaat van echtheid. "Iedere replica heeft een eigen nummer. Zo weet je dus dat je een heel bijzonder kunstwerk in huis krijgt."Kunststof

Er komt ook een mogelijkheid voor een replica van kunststof. Deze wordt productiematig gemaakt. De prijs hiervan is 150 euro exclusief verzendkosten. Deze prijs staat vast bij een minimale afname van twintig stuks.

 

Programma (TOEGANG IS GRATIS)

*13.30 uur: Onthulling
*14.15 - 15.45 uur: Anhangerschapband
*16.15 - 17.45 uur : The Marshalls
*18.15 - 20.00 uur De Kisjeskearls

.............en nog veule mear, dus mis het niet want dan krieg ie spiet!!

* De tijden zijn onder voorbehoud.

DE TOEGANG IS GRATIS
=================================================================================

 

Hieronder de volledige speech die gehouden werd tijdens de persconferentie.

Met dank aan Jan Colijn / Theo Tankink.

Het publiek kijkt wat verwonderd naar die jonge boerenkearls in veel te grote pakken die het podium beklimmen. We schrijven Hemelvaartsdag 1975. Na eerst een paar Engelstalige liedjes speelt de band een slowblues in. En op het moment dat de zanger de eerste zinnen van de Drieteri-je blues inzet, gaat er een siddering door het publiek. Nederland maakt voor het eerst kennis met rock in het dialect. En Nederland maakt voorál kennis met een tot dan toe volslagen onbekende band. Of beter gezegd: een nieuw fenomeen. Normaal!

Binnen enkele jaren verovert Normaal na de Achterhoek ook de rest van ons land. Met de muziek. Maar ook met de vele stunts, waarmee de band telkens weer de schijnwerpers op zichzelf gericht weet te krijgen. Een totaal vernielde studio van Avro's TopPop met ‘voor vele tonnen schade', de zichzelf gestelde kandidatuur voor het Eurovisie Songfestival en wereldberoemde mascottes als Kleinen Hendrik en Hendrik Haverkamp

Maar in de eerste plaats boekt Normaal successen met al die grote hits. Oerend Hard, Deurdonderen, Alie. 46 hits in de top 40 waarmee ze op een 7e plek qua hitnoteringen. Onder de Stones, maar voor u2! Nooit een top 1 hit, maar dat ligt niet aan de verkoopcijfers. Dat is alleen maar te wijten aan een complot door die Hilversumse kliek, zo vertelt Bennie Jolink - leider van dit illustere gezelschap - aan iedereen die het maar wil horen.

Na veertig jaar van høken en daldeejen heeft Normaal een punt gezet achter een meer dan indrukwekkende carrière. Waarbij ze gedurende vier decennia veel hebben bewezen:
Ze zijn de uitvinders van de dialectrock. Normaal is een bron van inspiratie voor tal van andere bands. Skik, De Kast, Rowwen Hèze.

Normaal is een manier van leven.
Synoniem voor: brekken, zoepen en angoan. Onder de kenners beter bekend als het høken. Of zoals Bennie het ooit noemde: ‘Alles wat ruig is, zonder dat er geweld of seks aan te pas komt'.

En Normaal heeft de achterhoeker, de boeren, maar ook bijv. vrachwagenchauffeurs trots gemaakt. Trots op wat ze doen. Trots op waar ze vandaan komen!

Wie Normaal zegt heeft het ook over een band met een hondstrouw legioen fans. Of liever gezegd: anhangers. En Normaal mag dan zijn gestopt, de muziek is nog altijd springleavend. Met dank aan die duizenden anhangers.
Jaarlijkse is er hier de reünie .....het Høkersweekend. Naast De Tol, de vroegere stamkroeg van Normaal. De plek waar - onder invloed van één of misschien wel meerdere flesjes Achterhoeks gerstenat - zoveel hits zijn geboren. Heilige grond dus.

Normaal heeft ons - de anhangers - veertig jaar plezier geschonken. Met heel veel schik, en af en toe ook een traan. Nummers van Normaal sleepten de band, en ook de anhangers door soms moeilijke tijden. We zijn mensen verloren. Bandleden, roadies, fans... en toch "Komen we altied weer terug.....

Daarom willen wij, als Anhangerschap, namens al die anhangers wat terugdoen voor Normaal. Wij vinden dat deze band nooit, maar dan ook nooit mag worden vergeten. Zodat - wanneer ze over een paar duizend jaar hier in de Achterhoek archeologische opgravingen doen - de wetenschappers op een heel bijzonder stuk gesteente zullen stuiten.

Want een band als Normaal verdient een standbeeld. En als Anhangerschap zeggen we niet alleen dat ze een standbeeld verdienen, we zorgen ervoor dat ze er ook een krijgen.

De bekende kunstenares Lia Krol is hiermee achter de schermen al oerend hard aan het werk. Ze heeft een eerste voorbeeldje gemaakt dat Ben, Ferdi, Willem en Irma - namens Jan - zo meteen zullen onthullen.

Om misverstanden te voorkomen: dit is slechts een voorbeeld hoe dit standbeeld eruit gaat zien. Geïnspireerd op die ene iconische foto, ooit gemaakt op de veemarkt van Doetinchem. Het werkelijke standbeeld wordt levensgroot. En zoals dat hoort bij beelden van grootheden: van brons!

De plek waar het komt te staan, spreekt haast voor zich: Hummelo. Vlakbij het geboortehuis van Bennie. Waarmee Hummelo straks voor de anhangers het Lourdes van de Achterhoek wordt.....de plek waar Bennie aan ons is verschenen.....

Dit is namens alle anhangers óns cadeau aan Normaal. Als dank voor al die jaren van plezier en steun in zware tijden. Normaal: onmeunig bedankt voor alles!

 

afbeelding 1afbeelding 2