Hier lees je alles over hét Standbeeld

Hieronder de volledige speech die gehouden werd tijdens de persconferentie.

Met dank aan Jan Colijn / Theo Tankink.

 

Het publiek kijkt wat verwonderd naar die jonge boerenkearls in veel te grote pakken die het podium beklimmen. We schrijven Hemelvaartsdag 1975. Na eerst een paar Engelstalige liedjes speelt de band een slowblues in. En op het moment dat de zanger de eerste zinnen van de Drieteri-je blues inzet, gaat er een siddering door het publiek. Nederland maakt voor het eerst kennis met rock in het dialect. En Nederland maakt voorál kennis met een tot dan toe volslagen onbekende band. Of beter gezegd: een nieuw fenomeen. Normaal!

Binnen enkele jaren verovert Normaal na de Achterhoek ook de rest van ons land. Met de muziek. Maar ook met de vele stunts, waarmee de band telkens weer de schijnwerpers op zichzelf gericht weet te krijgen. Een totaal vernielde studio van Avro's TopPop met ‘voor vele tonnen schade', de zichzelf gestelde kandidatuur voor het Eurovisie Songfestival en wereldberoemde mascottes als Kleinen Hendrik en Hendrik Haverkamp

Maar in de eerste plaats boekt Normaal successen met al die grote hits. Oerend Hard, Deurdonderen, Alie. 46 hits in de top 40 waarmee ze op een 7e plek qua hitnoteringen. Onder de Stones, maar voor u2! Nooit een top 1 hit, maar dat ligt niet aan de verkoopcijfers. Dat is alleen maar te wijten aan een complot door die Hilversumse kliek, zo vertelt Bennie Jolink - leider van dit illustere gezelschap - aan iedereen die het maar wil horen.

Na veertig jaar van høken en daldeejen heeft Normaal een punt gezet achter een meer dan indrukwekkende carrière. Waarbij ze gedurende vier decennia veel hebben bewezen:
Ze zijn de uitvinders van de dialectrock. Normaal is een bron van inspiratie voor tal van andere bands. Skik, De Kast, Rowwen Hèze.

Normaal is een manier van leven.
Synoniem voor: brekken, zoepen en angoan. Onder de kenners beter bekend als het høken. Of zoals Bennie het ooit noemde: ‘Alles wat ruig is, zonder dat er geweld of seks aan te pas komt'.

En Normaal heeft de achterhoeker, de boeren, maar ook bijv. vrachwagenchauffeurs trots gemaakt. Trots op wat ze doen. Trots op waar ze vandaan komen!

Wie Normaal zegt heeft het ook over een band met een hondstrouw legioen fans. Of liever gezegd: anhangers. En Normaal mag dan zijn gestopt, de muziek is nog altijd springleavend. Met dank aan die duizenden anhangers.
Jaarlijkse is er hier de reünie .....het Høkersweekend. Naast De Tol, de vroegere stamkroeg van Normaal. De plek waar - onder invloed van één of misschien wel meerdere flesjes Achterhoeks gerstenat - zoveel hits zijn geboren. Heilige grond dus.

Normaal heeft ons - de anhangers - veertig jaar plezier geschonken. Met heel veel schik, en af en toe ook een traan. Nummers van Normaal sleepten de band, en ook de anhangers door soms moeilijke tijden. We zijn mensen verloren. Bandleden, roadies, fans... en toch "Komen we altied weer terug.....

Daarom willen wij, als Anhangerschap, namens al die anhangers wat terugdoen voor Normaal. Wij vinden dat deze band nooit, maar dan ook nooit mag worden vergeten. Zodat - wanneer ze over een paar duizend jaar hier in de Achterhoek archeologische opgravingen doen - de wetenschappers op een heel bijzonder stuk gesteente zullen stuiten.

Want een band als Normaal verdient een standbeeld. En als Anhangerschap zeggen we niet alleen dat ze een standbeeld verdienen, we zorgen ervoor dat ze er ook een krijgen.

De bekende kunstenares Lia Krol is hiermee achter de schermen al oerend hard aan het werk. Ze heeft een eerste voorbeeldje gemaakt dat Ben, Ferdi, Willem en Irma - namens Jan - zo meteen zullen onthullen.

Om misverstanden te voorkomen: dit is slechts een voorbeeld hoe dit standbeeld eruit gaat zien. Geïnspireerd op die ene iconische foto, ooit gemaakt op de veemarkt van Doetinchem. Het werkelijke standbeeld wordt levensgroot. En zoals dat hoort bij beelden van grootheden: van brons!

De plek waar het komt te staan, spreekt haast voor zich: Hummelo. Vlakbij het geboortehuis van Bennie. Waarmee Hummelo straks voor de anhangers het Lourdes van de Achterhoek wordt.....de plek waar Bennie aan ons is verschenen.....

Dit is namens alle anhangers óns cadeau aan Normaal. Als dank voor al die jaren van plezier en steun in zware tijden. Normaal: onmeunig bedankt voor alles!

 

afbeelding 1afbeelding 2