Normaal krijgt levensgroot standbeeld

De Achterhoekse formatie Normaal krijgt een eeuwigdurend eerbetoon. In Hummelo - geboorteplaats van frontman Ben Jolink - wordt volgend jaar een bronzen standbeeld geplaatst van de vier leden van de oerbezetting van Normaal. Het standbeeld wordt geplaatst in de dorpskern van Hummelo, zo ongeveer op de stoep van het geboortehuis van Jolink, en wordt geschonken door de fans. ,,Als eeuwigdurend dankbetoon voor wat zij hebben betekend voor de Nederlandse cultuur in het algemeen en het platteland in het bijzonder", zegt Henk Kelder, voorzitter van het Anhangerschap, zoals de fanclub zichzelf noemt. ,,Want Normaal heeft niet alleen veel betekend voor de Nederlandse muziekhistorie, maar ook voor de emancipatie van het platteland. Plattelanders voelden zich altijd achtergesteld, maar dank zij Normaal werd boeren een geuzennaam." Tijdens het Høkersweekend, zoals het fanclubweekend heet, werd zaterdagavond een replica van het standbeeld onthuld door Bennie Jolink en de andere Normaalleden Ferdi Joly, Willem Terhorst en Irma Manschot, de vrouw van drummer en medeoprichter Jan Manschot. ,,Het is uiteraard een enorme open deur intrappen, maar als je een eigen standbeeld krijgt, is dat een enorme eer", aldus Jolink.

Begintijd Normaal

Kunstenares Lia Krol werkt achter de schermen intussen al volop aan het standbeeld, naar voorbeeld van een iconische foto uit de begintijd van Normaal, waarbij de muzikanten over de veemarkt van Doetinchem lopen. Het standbeeld wordt onthuld op Hemelvaartsdag volgend jaar: het was immers op deze nationale feestdag in 1975 dat Normaal tijdens een memorabele show in het openluchttheater van Lochem de nederpop op z'n grondvesten deed schudden. Het standbeeld verbeeldt de vier bandleden uit de oerbezetting van Normaal. Kunstenares Lia Krol: ,,Wat ik vooral zo mooi vind is dat ze alle vier een heel eigen karakter hebben. Stoer, ondeugend, verlegen. Dat maakt het extra mooi om dit te maken.

"'Meer dan zomaar een band'

Het idee voor het standbeeld is afkomstig van Bert Snijders, bestuurslid van het Anhangerschap.
,,Normaal heeft bewezen dat het meer is dan zomaar een band. Met hun carrière van veertig jaar en hun achtergrond als uitvinders van de dialectmuziek en onbezoldigd pleitbezorgers van het platteland vormen ze belangrijk Nederlands cultuurhistorisch erfgoed. Dit standbeeld is bedoeld als blijk van dank namens de fans aan Normaal: voor alle jaren van plezier die de band ons heeft geschonken."

 

afbeelding 1