Back to Top
 
 
 

2016 - 2023

2016
3 Januari zend de VPRO het afscheidsconcert van Normaal Ajuu de Mazzel in een samenvatting uit. Deze ongeveer anderhalf uur durende uitzending wordt door ruim 850.000 mensen bekeken. In juni dit jaar wordt het concert op zowel dubbel cd , dvd als blu-ray disc uitgebracht. Dat Jan Wilm Tolkamp creatief is uit zich in het nummer welke hij begin deze maand op cassettebandje uitbrengt.
Toevallig is namelijk niet alleen te downloaden via internet maar is tevens verkrijgbaar op een ouderwetse cassettebandje, dit als een leuk gebaar naar de gebruikers van een cassetteradio zoals Jan Wilm er zelf ook één is.
Zoals beloofd tijdens de jaarvergadering van het Anhangerschap wordt er exclusief voor de anhangers het speciaal bedrukte T-shirt Ik bun en blief een anhanger van Normaal uitgebracht, half februari valt deze in de brievenbus.
Tijdens een welverdiende vakantie in Jamaica heeft Bennie getracht zijn gezondheid te verbeteren, wandelingen in het mulle strandzand hebben hem hier echter niet verder mee geholpen.
Terug in Nederland even pas op de plaats,... de toezegging om met de Pensionado's (zijn huidige band waarvan o.a. oud Normaalbandlid Alan Gascoigne en tekstschrijver Bennie Migchelbrink ook deel uitmaken) enkele optredens te verzorgen staat even in de ijskast.
Timo Kelder neemt plaats als Drummer in de Motorband, hij vervangt hierbij Hendrik-Jan Cohen die zich meer op zang en gitaarwerk gaat richten.
Eind februari biedt Willem Terhorst zijn oude Marshall basinstallatie te koop aan. Hij heeft hier de laatste jaren tot en met het afscheidsconcert op gespeeld.
Niet alleen de Marshall basinstallatie, maar ook de Commodore Studio in Haaksbergen wordt te koop aangeboden. Het (multifunctionele) huis waarin vele platen van Normaal zijn opgenomen werd tevens door Bennie gebruikt als atelier: vele schilderijen zijn hier tot leven gekomen.
Bennie's inbreng voor de SNS-bank is welvarend: in april dit jaar verschijnt al weer het 6e reclamespotje van deze bank waarin hij te zien is.
Schilderen is één van de grote passies van Bennie geworden. Ook dit jaar neemt hij weer deel als jurylid voor steeds meer groeiende schilderswedstrijd Vive la France in Hummelo.
Een andere passie van Bennie blijft de motorcross: mits zijn gezondheid het toelaat hij is namelijk regelmatig terug te vinden bij motorsportevenementen zoals die bijvoorbeeld in Markelo.
Dat ook Roel niet stil zit is onder andere weer te vinden op de website van Normaal.
10 juni dit jaar treed Roel samen met Dijsseldonk en Planteijdt als trio op in het buurtschap Linde op waarbij Rhythem & Blues en Roots-Rock te beluisteren is.
"Spieker" stopt met zijn column in de Anhangerschapsbode, jarenlang stond hij in dit blad met zijn pakkende verhalen. Reactie van Spieker: het is mooi geweest.
Eind juni wordt er in café de Tol een verzamelbeurs georganiseerd. Normaal gerelateerde artikelen zijn in het oude stamcafé van Normaal te koop. Tevens is er een veiling van spullen welke ter beschikking worden gesteld door oud bandleden van de band. De opbrengst van deze veiling gaat naar het KWF.
Na het verschijnen van zijn debuutsingle Ik mot nix zoekt Jan Wilm met zijn mobiele studio (een ingerichte bestelbus), tijdens de zomermaanden, diverse muzikanten thuis op om zo zijn eerste album op te nemen, Timo Kelder is er één van.
De gezondheid van Bennie is niet zo als het moet zijn. In verband met zijn wankel en wisselende gezondheid zal hij dit jaar geen optredens meer verzorgen. Daarbij wordt Bennie eind juni een paar dagen opgenomen in het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem. Hij zal zijn leven anders moeten inrichten: nieuwe medicijnen, een behandeling in Amsterdam en een opname in een kliniek staan hem te wachten. Geplande optredens voor dit jaar worden geannuleerd en de vraag is of Bennie überhaupt het podium nog eens zal betreden,...
Motorcrosser Jeffrey Herlings wordt dit jaar voor de 3e keer wereldkampioen. Ter ere van deze overwinning komt de CD Jeffrey Herlings uit welke al in 2014 door Bennie Jolink is ingezongen. Ook Jeffrey zelf, Jan Wilm en Timo zijn te horen op deze cd-singel.
6 September bereikt Bennie de respectabele leeftijd van 70 jaar! Hoera!!!
10 Oktober meld Bennie op Facebook dat hij inmiddels voor de 3e week is opgenomen in een revalidatie kliniek en dat zijn behandeling tot ongeveer sinterklaas zal duren. Tevens meld hij dat voor zijn kliniekopname er een cd van de Pensionado's is afgerond en deze eind dit jaar zal worden gepresenteerd.
Dat het niet helemaal stil is rond om Normaal is te zien in november. De 12e van deze maand brengt namelijk platenlabel Pseudonym Records de dubbel lp's NORMAAL ‘Hendrik Haverkamp' Single collection 1979-1981 en NORMAAL‘Deurdonderen' Single collection 1982-1984 uit. In diverse gekleurde pressings zijn de, in beperkte oplage, verkrijgbare lp's te koop op de Mega Platen en CD beurs in Utrecht waar Hendrik Haverkamp die dag van de partij is om deze voor de liefhebber te signeren.
15 november, deze dag wordt officieel bekend gemaakt dat 18 december de nieuwe cd van de Pensionado's, Odi Profanum, wordt gepresenteerd. Tijdens deze presentatie zal Bennie Jolink voor de allerlaatste keer het podium betreden. Zijn gezondheid laat het niet meer langer toe: ik heb een longinhoud van 45 procent en dat voor iemand van 70 jaar, meld hij op Facebook. De voorbereidingen, de stress vooraf aan een optreden maken dit alleen maar erger,...
Eind november meld de media dat Bennie toch weer het podium zal betreden... mei 2017 zal hij namelijk in de Stoomfabriek te Dalfsen "op het podium" geïnterviewd worden over Normaal's onstuimige beginperiode en de relatie die deze band altijd met Dalfsen heeft gehad. Géén optreden, puur een interview. Het interview zal worden afgenomen door Renate Wennemars.
Het allerlaatste concert van Bennie (Bernard) Jolink is 18 december een feit. In het uitverkochte uitgaanscentrum de Witkamp in Laren (Gelderland) zijn ongeveer 1150 mensen getuige van dit optreden,... Bennie bedankt!

 

2017

5 Januari zend RTV Gelderland een complicatie van het afscheidsconcert van Bennie Jolink uit, welke 18 december 2016 in Laren (Gelderland) plaats vond.
Jan Wilm Tolkamp toert vanaf half januari samen met Arjan Erkel door de Nederlandse theaters. Arjan en Jan Wilm nemen het publiek mee in de tijd dat Arjan door rebellen uit Dagestan is ontvoerd en daar twintig maanden ondergronds gevangen is gehouden. Het nummer Oerend Hard heeft Arjan tijdens zijn gevangenschap staande gehouden.

Eind februari meld Bennie op Facebook dat het jaar 2017 voor hem een muziekloos jaar zal gaan worden. De door hem inmiddels geschreven nummers of nog te schrijven nummers blijven even in de ijskast liggen om er in 2018 naar te kijken wat hier mee te doen. Mocht zijn gezondheid het toelaten dan wil hij dit jaar (verre) reizen gaan maken zoals bijvoorbeeld naar het New Orleans "Heritage Jazz and Blues Festival".
Wat betreft zijn gezondheid lijkt Bennie baat te hebben bij een nieuw geneesmiddel welke hij, vanaf kerst 2016, om de vier weken toegediend krijgt, zijn huidige medicatie prednison wordt afgebouwd.

Ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd blijft Alan Gascoigne zeer actief in de muziek. Met zijn nieuwe band Gascoigne's Quartet is hij later dit jaar te bewonderen op de Mañana Mañana. Ze richten zich voornamelijk op blues, rock en funk muziek waarbij ze, behalve eigen nummers, oude bekende nummers in een nieuw jasje steken.
Dat Fokke de Jong en zijn King of the World steeds meer naamsbekendheid krijgt, is een feit. Niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland zijn ze dit jaar te zien en te horen!
30 april dit jaar is het al weer 40 jaar geleden dat het nummer Oerend Hard het levenslicht zag. Oerend Hard komt op deze datum in 1977 op de 19e plaats de Nederlandse Top 40 binnen en behaald binnen vier weken de 2e plek. Ondanks geen nummer 1 positie in deze Top 40 behaalt het nummer uiteindelijk wel goud, dit in verband met het aantal verkochte singles.

In mei is Bennie weer terug te vinden op het podium, dit in de Stoomfabriek te Dalfsen. De 18e van deze maand wordt hij namelijk geïnterviewd door Renate Wennemars over zijn leven met Normaal en de ervaringen die hij tijdens de optredens van Normaal met Dalfsen heeft ondervonden.
Henk Kelder (voorzitter van het Anhangerschap) bereikt 28 mei de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar.
Na aanleiding van het 40 jarige bestaan van het nummer Oerend Hard brengt platenlabel Pseudonym Records de lp Oerend Hard in een nieuwe "deluxe 40 jaar editie" uit. Tezamen met de geremasterde singels Two Moths en Hells as ‘n Jagdhond zijn voor het eerst te koop op de Normaal verzamelmarkt die begin juli in café de Tol wordt gehouden.

Ni-j Ni-js in augustus. Oud Normaal bandlid Jan Kolkman treed weer op. Jan vervangt Gerard du Braconier die als gitarist stopt bij de band Old Ni-js. Op Han Mali na bestaat Old Ni-js uit Normaalbandleden van het eerste uur. Jan Kolkman, Ferdi Joly en Willem Terhorst zijn naar jaren weer tezamen op de planken te zien!
Tijdens het Høkersweekend wordt er bekend gemaakt dat tijdens Hemelvaartsdag 2018 een levensgrote standbeeld, bestaande uit de bandleden van de eerste bezetting van Normaal, in Hummelo wordt onthuld. Dit bronzen standbeeld, initiatief vanuit het Anhangerschap, is bedoeld als eeuwig durend dankbetoog aan de bandleden. Een dankbetoog voor wat zij hebben betekend voor de Nederlandse cultuur in het algemeen en het platteland in het bijzonder. Een miniatuurweergave van het standbeeld is tijdens het Høkersweekend door Bennie, Willem, Ferdi en Irma (Vrouw van Jan Manschot) onthult. Het brein achter dit initiatief is niemand minder dan Bert Snijders.
Eind september dit jaar stopt Bennie Jolink met zijn inbreng te leveren in de reclamespotjes van de SNS bank. Na drie jaar lang het gezicht van deze bank te zijn geweest wordt zijn contract niet verlengt en hij is niet meer te zien voor deze bank.
In oktober wordt bekend gemaakt dat de Heinoos het stokje van Normaal overneemt. In samenwerking met Bennie Jolink is deze band klaargestoomd om vanaf november dit jaar verder te gaan als de officiële opvolger van Normaal. Eind dit jaar zijn ze nog in het theater te bewonderen. Vanaf januari 2018 zullen ze door heel Nederland toeren waarbij als vanouds weer in mening feesttent oud Normaal klassiekers te horen zullen zijn. De organisatie van deze veldtocht "2.0" HØKEN MET DE HEINOOS genaamd, ligt in handen van kantoor Normaal.
November dit jaar brengt Pseudoniem de cd-box ‘Oerend Hard De bokse vol 1974-1984', uit. Deze luxe box bevat ca. 200 nummers geprest op 11 cd's, de single ‘Zwoar werk/Hummelo-Live' en een hardcover boek ‘Normaal Oerend Hard - Alles wurd plat espeuld!'. Oude bekende nummers uit de begin periode van Normaal zijn opnieuw remastered en op deze cd's gezet. Daarbij bevat de box ook minderbekende nummers welke in 1974 zijn opgenomen op de kunstacademie te Enschede. In café de Tol is deze box door Guus Hiddink officieel overhandigd aan oud bandleden van Normaal. Zowel Bennie, Willem, Ferdi, Alan als Paul waren de 22e november van de partij.
In december wordt bekend gemaakt dat oud tourmanager van Normaal, Ronnie Degen, de nieuwe tourmanager van Bökkers is geworden. Niet alleen Bökkers maar ook van de Heinoos zal hij tijdens hun concerten gaan begeleiden.
Eind december beëindigd Bennie en het management van Normaal na twee maanden de korte samenwerking met de Heinoos.
Met de gezondheid van Bennie gaat het steeds beter. Ondanks dat hij begin dit jaar op Facebook vermeld dat 2017 een muziekloos jaar zal worden is hij toch weer de studio in gekropen. Zijn "Heujberg" heeft hij omgetoverd tot een heuse studio, "de Commodore 3" genaamd. Samen met zijn oude maten van de Pensionado's wordt er aan nieuwe nummers gewerkt en in deze studio opgenomen. Wat hiermee gedaan wordt is nog niet duidelijk, misschien volgt er wel een nieuwe cd aldus Bennie! Maar wek hierdoor geen illusie, of dat Bennie ooit weer zal optreden..., nee een optreden nooit meer!

 

2018
Jan Wilm Tolkamp toert ook dit jaar weer met Arjan Erkel langs de Nederlandse theaters.
In verband met de vraag naar meer heeft deze toer een tweede levenslicht gekregen.
In januari meld Bennie op Facebook (en Twitter) dat hij door zijn toenemende gezondheid in zijn Heujberg (Commodore III studio) driftig bezig is met het opnemen van een nieuwe plaat.
Deze cd krijgt de naam "Bernard Jolink Post Normaal". Bernard (Jolink), wat dan ook eigenlijk zijn roepnaam is, zo zal hij zich vanaf nu gaan noemen.
Op de cd leveren onder andere Alan, Timo en Roel hun input. Naast deze cd schrijft Bennie een boek die wordt voorzien van eigengemaakte tekeningen.
De nummers op de cd en de verhalen in het boek worden op elkaar afgestemd. Wanneer beide worden uitgebracht is nog niet bekend.
Ook een vakantie naar Jamaica ligt er voor Bennie deze maand in het verschiet, ‘Yah mahn, no problem! Relax easy!'
Half februari neemt Henk Wolters (alias Hendrik Haverkamp) afscheidt van zijn oude band "Haverkampband". 25 jaar geleden is deze band door Henk en enkele neven opgericht om samen lekker te kunnen Daldeejen met als motto "Rock en Loll" is nummer 1!
In een vol afgeladen café "de Tol" is zijn laatste optreden in deze band door familie en genodigden bijgewoond.
Diezelfde maand haalt Bennie Jolink wederom het nieuws, zoals hij vaker dit jaar zal gaan doen. Bennie heeft namelijk een nieuwe schoen ontworpen die een (in)directe link heeft met Normaal.
Deze zogenaamde "Høkschoen" is versierd met het woord "Høken" om in de stijl van Normaal te blijven. Het is idee is om deze tijdens festivals en optredens op de "markt" te brengen. Niet alleen schoenen maar ook Høkklompen zijn te koop.
Schoenmaker Kops neem te productie van de schoenen en klompen op zich.
Vrijdag 16 maart, via RTV Oost wordt er wereldkundig gemaakt dat Bennie Jolink weer gaat optreden! Ondanks dat hij sinds het laatste optreden van Normaal altijd heeft geroepen nooit meer een optreden te zullen verzorgen is hij hier echter van terug gekomen.
Mede dank zij zijn nieuwe medicatie heeft Bennie de energie teruggekregen om weer optredens te gaan verzorgen, weliswaar incidentele optredens, maar toch weer op het podium!
Hemelvaartsdag 2018, het door Lia Krol gemaakte bronzen "Normaalstandbeeld" wordt door Bennie Jolink, Ferdi Joly, Willem Terhorst en Irma Manschot onthuld. De onthulding wordt door zo'n 5000 aanwezigen bijgewoond.
Daarbij is de pers landelijk vertegenwoordigd. SBS6, de NOS en bijvoorbeeld omroep Gelderland/RTV Oost zijn hierbij aanwezig en zenden later die dag de onthulding uit.
Het standbeeld is gebaseerd op een foto van de bandleden van het eerste uur die gemaakt is op de Doetinchemse veemarkt door de in 1985 overleden huisfotograaf Hugo Jaarsveld.
Na de onthulding betreed Bennie samen met Ferdi en Willem het podium en brengt een zestal nummers uit de beginperiode van Normaal ten gehore. Er wordt bewust zonder drummer gespeeld, dit als eerbetoon aan Jan Manschot.
Het optreden is de eerste keer dat Bennie weer in het openbaar speelt sinds hij in december 2016 afscheid van het podium heeft genomen tijdens zijn afscheidsconcert met de Pensionado's.
Na de onthulding wordt tevens het boek "T Hele Normaale Hummelo" van Jan Colijn gepresenteerd. In het boek neemt Bennie Jolink de lezer mee over zijn geboortegrond en laat haar de aller normaalste plekjes in zijn geboortedorp Hummelo zien.
Het 110 pagina's tellende boek is de derde in de Normaal gerelateerde reeks die Jan op zijn naam heeft staan.
2e Pinksterdag "Ribs & Blues" te Raalte. Erwin Java neemt afscheidt van zijn band "King of the World". Samen met Fokke heeft hij deze bluesband in 2012 opgericht.
Eind juni vindt inmiddels de 3e editie van de Normaal verzamelmarkt bij Café de Tol plaats. Naast deze markt wordt er tevens een veiling gehouden waarbij onder andere collectoritems van oud bandleden van Normaal worden geveild.
Ook dit jaar gaat de opbrengst van deze beurs weer naar het KWF.
Bennie Jolink speelt mee in het programma "Eindredactie van MAX" welke in juli wordt uitgezonden op NPO 1. In dit programma krijgt Bennie de rol als eindredacteur waarin hij de verantwoordelijkheid krijgt voor het maken van een documentaire waarin de verbanden tussen cultuur en muziek worden weergegeven.
Neurowetenschapper Erik Scherder en Bennie zijn vrienden Frédérique Spigt en Jack Poels (Rowwen Hèze) zijn hierin te gast en dragen hun steentje bij aan dit programma.
Aan het einde van het programma maken bovengenoemde muzikanten een schilderij die later dit jaar tijdens het Høkersweekend voor het goede doel zal worden geveild.
In juli dit jaar verschijnt tevens Jan Wilm Tolkamp's eerste solo cd. Deze cd, "Vrijheid van denken en doen" genaamd, bevat een 11-tal nummers deels gebaseerd op zijn theatertoer met Ajan Erkel.
Zondagmiddag 2 september wordt er dit jaar bij Café de Tol een 2e veiling ten behoeve van het goede doel gehouden. Ditmaal wordt er tijdens het Høkersweekend diverse items, waaronder persoonlijke spullen van Bennie Jolink, geveild.
De opbrengst van deze veiling komt ten goede van de Hummelose stichting SONOM (Stichting Ondersteuning Neurologisch Onderwijs Malawi) die zich hard maakt voor jonge artsen in opleiding in Malawi. De veiling heeft uiteindelijk € 13.000,- opgebracht.
Half oktober is het gestolen drumstel van Normaal weer terug waar het moet zijn. Het drumstel, van het merk Yamaha, werd enkele dagen na het laatste optreden van Normaal ontvreemd uit de bewaakte studio van deze band. Via markplaats is het drumstel "teruggevonden" en door de eerlijke koper afgeleverd bij de "Commodore III studio" van de meest gelukkige Bennie.
November deze maand is voor Bennie een drukke maand. Vanaf begin deze maand wordt hij na namelijk na elke thuiswedstrijd van de Graafschap geïnterviewd door "clubwatcher" Mark van Steenbergen van de Gelderlander waarin hij de gehouden wedstrijd nog eens goed analyseert.
Het programma " Joa joa Jolink" genaamd begint steevast met een muzikaal intro verzorgt door hemzelf. Joa joa Jolink wordt in een videoreeks uitgezonden op de website van "de Gelderlander".
December! De derde van deze maand wordt er bekend gemaakt dat Normaal een eenmalig optreden zal gaan verzorgen waarin nummers van het eerste uur zullen worden gespeeld. Hoe de bezetting er precies uit zal zien is op het moment van bekendmaking nog niet bekend.
Bennie zal in ieder geval samen met Ferdi en Willem het repertoire gaan samenstellen. In het voorprogramma spelen onder andere Rowwen Hèze, De Boetners en Miss Montreal.
Het optreden, "Olderwets Høken" genaamd, vindt plaats tijdens Hemelvaartsdag 30 mei op het Tractorpulling terrein in Lochem.

2019

40 JAAR! 2019 is het jubileumjaar van het Anhangerschap. Dit jaar is het 40 jaar geleden dat het Anhangerschap het levenslicht zag! Gedurende 2019 wordt er aan dit fenomeen door het bestuur van het Anhangerschap extra aandacht gegeven. Anhangers mogen bijvoorbeeld zelf hun muzikale verlanglijstje insturen van bandjes die volgens hun tijdens het Høkersweekend (4.0 genaamd) mogen optreden. Ook in de Anhangerschapbode wordt het 40 jarige jubileum uitvoerig belicht. En er volgt dit jaar meer...
Begin januari is Bennie Jolink te zien op "de wereld draait door". Het Rembrandtjaar gaat namelijk van start met onder meer de tentoonstelling "Lang Leve Rembrandt" in het Rijksmuseum.
Bennie, groot liefhebber van Rembrandt, wordt door Matthijs van Nieuwkerk hevig aan de tand gevoeld over hoe hij naar deze grootmeester kijkt en wat hem ooit inspiratie heeft gegeven.
Op 11 maart wordt de definitieve samenstelling van Normaal bekend gemaakt zoals die tijdens Hemelvaartsdag in Lochem zal gaan optreden. De oude bezetting (Bennie, Ferdi, Willem, aangevuld met Timo , Roel , Joppe en Peter) staan deze dag op de planken.
Binnen "no time" zijn de 17.500 kaartjes in de voorverkoop uitverkocht. Uiteindelijk hebben er zo'n 20.000 mensen het optreden live mogen meemaken.
Eind maart brengt Bennie Jolink het album "Bernard Jolink, Post Normaal" uit. Het is het derde solo-album die na "Howlin' at the Moon" en "Opa ,vertel es" wordt uitgebracht.
Het album, uitgevoerd als cd, bevat 12 nieuwe nummers waarop onder andere oud Normaal bandleden Ben (zelf), Alan, Roel en Timo en daarbij de vaste Normaal blazers Joppe en Peter te horen zijn. Het album is verpakt in een 96 tellende pagina's boek die voorzien is van 92 tekeningen, schetsen en de hierbij behorende verhalen. Allen komen van Bennie zijn hand. De verhalen zijn voornamelijk gebaseerd op de periode van Bennie na het afscheidsconcert van Normaal van 19 december 2015. Met dit album brengt hij zijn drie meest geliefde kunstvormen (oftewel beeldende kunst, literatuur en muziek) samen.
Na het verschijnen van dit album worden de nummers in april dit jaar tevens op vinyl en in oktober op cd (inclusief een hierbij behorende cd boekje) uitgebracht.
Begin april nemen de Boetners samen met Bennie in de "Heujbergstudio" het nummer "Superboeren" op. Dit nummer wordt het nieuwe clublied van de Graafschap.
Zaterdag 20 april is Bennie en zijn kornuiten te gast in Radio's 2 Muziekcafé. Deze dag is de enigste keer dat de nieuwe nummers van de cd Bernard Jolink, Post Normaal voor een livepubliek te horen is. Daarbij is die avond de uitzending live op Radio 2 te beluisteren.
30 April wordt op de site van het Anhangerschap bekend gemaakt dat Normaal de afsluiting van het Høkersweekend zal verzorgen. Dit is het tweede keer dat de volledige band na het stoppen in 2015 weer op de planken staat.
19 Mei houdt Lemerleveldse Yvonne Linthorst een tentoonstelling van de door haar gemaakte schilderijen van Bennie Jolink en Jan Manschot. Later deze maand zullen de schilderijen op de Normaal verzamelmarkt, die op 25 mei bij de Tol plaatsvindt, worden geveild.
Café de Tol is deze dag weer omgetoverd tot een heuse paradijs voor iedere Normaalliefhebber. Spullen van oud bandleden van Normaal, schilderijen (waaronder er één door Ferdi Joly zelf geschilderd is) worden weer geveild voor het goede doel, namelijk het KWF. Muziek is de rode draad van deze middag, zoals Jan Wilm Tolkamp die in de Tol op het podium terug te vinden is.

Op Hemelvaartsdag dit jaar speelt Normaal, met in het voorprogramma onder andere Rowwen Hèze, De Boetners en Miss Montreal , op het Tractorpulling terrein in Lochem.
In augustus wordt er ter ere van het 40 jarig bestaan van het Anhangerschap een speciaal biertje gebrouwen. Het in Gramsbergen gebrouwen bier (slechts 1.500 flesjes worden er gebrouwen) is samen met een hierbij behorend bierglas en enkele bierviltjes als bierpakket tijdens het Høkersweekend te koop. De opbrengst hiervan gaat naar stichting SONOM (artsen in opleiding) in Afrika.

Eind augustus wordt er bekend gemaakt dat Normaal in 2020 opnieuw zal optreden tijdens de Hemelvaartsdag in Lochem. Zelfde tijd, zelfde locatie, zelfde bezetting als dit jaar" meld Bennie Jolink in de media. In de voorverkoop zijn de kaartjes voor dit concert ("45 joar olderwets Høken in Lochem" genaamd) binnen no time uitverkocht. Als voorprogramma zijn DI-RECT, Danny Vera en Slim Chance (waar onder andere Geraint Watkins, een oude gastmuzikant van Normaal, in speelt) geboekt.
Aanvullend wordt er vermeld dat er een grote mogelijkheid aanwezig is dat er binnen twee jaar een boek over Normaal zal verschijnen. Daarbij zal er ook een nieuw Normaal-album worden uitgebracht. Bennie werkt namelijk aan een boek met historische avonturen van de Achterhoekse band. Bij dit boek behorende album zal een aantal nieuwe liedjes van Normaal bevatten.

Verder wordt er gemeld dat Jolink medio 2020 een nieuwe solo-album zal uitbrengen die voornamelijk Engelstalige nummers in de stijl van Johhny Cash zal bevatten. Voor het zover is werkt hij tevens aan een historische roman over de uit Hummelo afkomstige baron Van Heeckeren. Daarbij komt óók een cd met oude liedjes waarin Bennie het woord Hummelo heeft gebruikt. Dat later...
Op zondag 1 september staat Normaal dit jaar voor de 2e keer op de planken.
Bennie, Ferdi, Willem en Timo sluiten ter ere van het 40 jarige bestaan van het Anhangerschap met een spetterend optreden het Høkersweekend af.
In september dit jaar ziet Willem Terhorst zijn 70e levenslicht. Niet alleen Willem maar ook Ferdi Joly wordt november van dit jaar 70!

11 September. Om Normaal dit jaar op nr. 1 in de top 2000 te laten eindigen laat de boeren pr- organisatie "Team Agro NL" deze dag weten dat ze via een oproep op social media vragen om massaal op het nummer "De boer dat is de keerl " te stemmen. Op deze manier wil de organisatie de boeren steunen in de roerige tijd die ze hebben meegemaakt. Namelijk de veel besproken stikstofmaatregelen en de daaruit volgende demonstraties. Niet alleen op het nummer van Normaal maar ook "Lekker op de Trekker " van Mannekoor Karrespoor en het nummer "Op `t Platteland" van Daniël Lohues wordt gevraagd om op te stemmen.
Eind november maakt Alan Gascoigne bekend dat hij aan Alzheimer lijdt. De diagnose is bij Alan zes jaar eerder vastgesteld. Alan heeft er echter voor gekozen om het nu pas openbaar te maken. Optredens waarin vele nummers moeten worden gespeeld is niet meer vol te houden voor Alan. Helemaal stoppen met gitaarspelen is voor hem geen issue. Hij is nog vaak te zien op zijn Facebook pagina met optredens in "Paul's Kitchen".

Ook komt eind november het vreselijke nieuws dat Richard van Lohuizen, beter bekend als Keltie, op 40 jarige leeftijd is overleden. Keltie was behalve grote Anhanger van Normaal tevens de huiskok van de Anhangerschapbode. Met zijn column "Høken in de Køken (da's ok normaal)" zette hij iedere editie van de bode de lezer aan het koken. Keltie is begin december onder begeleiding van een groot aantal Anhangers in zijn woonplaats Wijhe begraven.

 

2020
5 Januari meld Bernard Jolink op Facebook dat hij zich weer Bennie zal gaan noemen.
Dit uit respect voor de eind december in 2019 overleden Achterhoekse motorcrosslegende Bennie Hartelman.
Vanaf 17 januari vindt er in de Doetinchemse Stadsmuseum een expositie plaats van de door Bennie Jolink gemaakte tekeningen, ontwerpen en nog niet eerder vertoonde werk van hem.
Muziek maken en Normaal verdwijnt voor Bennie even naar de achtergrond. De beeldende kunst zoals het schilderen en tekenen is voor hem belangrijker geworden.
Zoals Jolink in de media schrijft...'Het irriteert mij dat beeldende kunst maar weinig mensen interesseert'. 'Mensen snappen mijn muziek en mijn teksten, maar beeldende kunst blijft toch lastig.'
Bij het samenstellen en inrichten van de expositie krijgt hij hulp van zijn vriend Stef Geurtzen. Stef zat samen met Bennie in de Pensionado's.
Daarbij heeft hij ook veel heeft mogen betekenen ten aanzien van het ontwerp van onder andere een aantal lp-hoezen van Normaal.
De expositie wordt door burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en Bennie Jolink geopend en is tot 23 augustus van dit jaar opengesteld voor publiek.
Februari, Bennie Jolink ontsnapt ternauwernood aan een aangespannen rechtszaak in verband met de verdwenen Yamaha drumstel die na het afscheidsconcert van Normaal is meegenomen.
Bennie meld deze maand op Facebook...'Wat een rare week is dit! Aan de ene kant de euforische vreugde om Jeffrey Herlings zijn wereldkampioenschap en anderzijds het ongelofelijke gedrag van een gluiperige lafbek'... In verband met onvoldoende bewijs is de rechtszaak ingetrokken voor nader onderzoek.
Maart dit jaar: een ergere drama kan je je bijna niet voorstellen. Het Coronavirus beheerst de hele wereld. Vele mensen overlijden aan COVID-19, een besmettelijke ziekte voortkomend uit het Coronavirus.
Zware maatregelen worden getroffen gedurende dit jaar. Menselijk contact wordt zo veel mogelijk beperkt om de ziekte onder de knie te krijgen. Cafés sluiten, waar onder ‘de Tol', en festivals gaan dit jaar niet door.
Ook het geplande optreden van Normaal, tere van het 45-jarig bestaan van Normaal, die tijdens Hemelvaartsdag in Lochem zou plaatsvinden, wordt geannuleerd.
De bezetting van de band zou die dag hetzelfde zijn als in 2019, Bennie Jolink, Ferdi Joly en Willem Terhorst. Wijlen drummer Jan Manschot zou worden vervangen door Timo Kelder.
Op 26 april wordt bekend gemaakt dat Normaal op Hemelvaartsdag (zonder publiek) een akoestisch optreden zal verzorgen. De impact die de Coronacrisis met zich meebrengt doet Bennie (Jolink) veel.
Ook in zijn familie- en kennissenkring zijn mensen getroffen door Coronavirus en zelfs overleden.... Zijn reactie naar de buitenwereld ‘Ik maak me ernstig zorgen, ik was niet meer creatief, werd steeds somberder'.
Muziek gaf hem weer energie.
Vanaf een onbekende locatie spelen Bennie, Ferdi, Willem en Timo op 21 mei de ‘Sterren van de Hemel'. Het concert wordt door omroep Gelderland live uitgezonden.
In mei wordt door Pseudoniem de lp ‘Deurdonderen' opnieuw uitgebracht. Niet alleen deze lp is in een ‘nieuw jasje' gestoken maar ook de singels ‘Captain Høken', ‘Jambalaya' en ‘Concrete Jungle' zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar. Later dit jaar doet Pseudoniem het nog eens ‘dunnetjes' over. Vanaf 15 december zijn onder andere de bekende nummers ‘De boer dat is de kearl', ‘Drieteri-je Blues', ‘Kisjes Kearl' en ‘Deur Sneeuw En Kolde Veute' op 7 inch vinyl geperst en is de lp ‘Springleavend' als dubbel lp, net als de singels, in meerdere kleuren verkrijgbaar.
Door de Corona hebben muzikanten tijd over en worden creatief, zo ook Fokke de Jong die ‘online' jong en oud drummaterieel vergelijkt. Ook Roel Spanjers zit niet stil. Roel is inmiddels een onafscheidelijk duo geworden.
Samen met Frederique Spigt is hij te boeken voor een privéconcert bij mensen thuis of in de tuin waarbij de coronamaatregelen in ogenschouw wordt genomen.
Er was nog even twijfel... in juni is echter de kogel door de kerk. Ook het Anhangerschap wordt ‘door het Coronavirus getroffen'. Het alom bekende Høkersweekend die begin september zou plaatsvinden wordt afgelast.
Henk Kelder, voorzitter van het Anhangerschap, maakte dit deze maand via de media bekend.
Juni, de maatregelen omtrent de Corona versoepelen. Op 1 juni mag de horeca, zo ook ‘Café de Tol', haar deuren weer openen. Er moet wel rekening worden gehouden met een aantal dringende adviezen.
Dat ook Bennie Jolink en zijn kornuiten (Ferdi, Willem en Timo) niet kunnen stilzitten blijkt wel in juni. Bennie meld dat hij bezig is met het schrijven van een boek.
Het boek, ‘Normale verhale' genaamd, wordt door hemzelf geschreven gekeken vanuit zijn eigen perspectief. Het boek zal verhalen uit de beginperiode van Normaal bevatten. Het boek gaat gepaard samen met een nieuwe cd van Normaal. Er zullen naar aller waarschijnlijkheid een 12-tal nieuwe nummers (ingezonden en ingespeeld door Bennie, Ferdi, Willem en Timo) op deze cd te horen zijn. De cd zal in de Commodore III-studio van Bennie worden opgenomen.
Wanneer het boek met de cd precies worden uitgebracht is nog niet bekend.
Begin juli zijn Henk Wolters, alias Henk Hendrik Haverkamp, en zijn Dory 25 jaar getrouwd! Niet alleen dit jubileum is een feit, op 6 juli wordt ‘Hendrik' tevens 70 jaar. Niet alleen Hendrik maar ook Anhangerschap bestuurslid Theo Mijnen ziet in 2020 het 70e levensjaar.
13 juli wordt er opnieuw een bandlid van Normaal, namelijk Willem Terhorst, in het licht gezet. Het boek ‘Wimken van Diene - Ik Blief Altied Normaal', geschreven door Achterhoeker Robin Steentjes, is vanaf deze maand ‘in de winkels' verkrijgbaar. Het boek betreft een biografie over het leven van de Willem. De 1.250 exemplaren van het boek waren binnen een week verkocht. Later dit jaar rollen er nog eens 2.500 exemplaren van de band.
Kleine kanttekening... bronvermelding van de in het boek geplaatste foto's zijn nu wel vermeld.
Baak, 13 september. In restaurant Herfkens treffen Normaal-anhangers elkaar deze dag. Weliswaar op gepaste afstand. Reden van samenkomst is een meet-and-greet met Bennie Jolink en Willem Terhorst.
Een portret van zowel Bennie als Willem zijn op canvas gedrukt. De ‘foto's' zijn aangevuld met handgeschreven teksten van de Normaalnummers ‘Achter Wolken' (canvas Bennie) en ‘Alle Buren ok de Meister en de Pastoor' (canvas Willem). Niet alleen het canvas maar ook het boek van Willem kan deze dag worden gesigneerd. Henk Kelder laat deze kans niet ontglippen en is van de partij om zijn Normaalwaar door de bandleden te laten signeren.
13 oktober, de cijfers omtrent de getroffen Coronapatiënten liegen er niet om. Het door de COVI-19 virus getroffen patiënten stijgen. Ziekenhuizen draaien overuren. De broeksriem wordt aantrokken en om Corona de kop in te drukken melden Mark Rutte en Hugo de Jonge de 13e van deze maand. De in juni versoepelde coronamaatregelen worden voor een deel weer opgepakt, zoals horecagelegenheden die hun deuren meer moeten sluiten.
Ook Alan zit dit jaar niet stil. In september wordt zijn ‘nieuwe' album ‘Restless wind and assorted Country songs' gelanceerd. Het album bestaat uit een negental country- en westernnummers.
Alan, getroffen door de ziekte Parkinson, heeft deze nummers (ooit bedoeld als demo's) rond 2002 samen met oude Normaalmaatjes opgenomen. Fokke de Jong (drums) Willem Terhorst (bas), Jan Kolkman (gitaar en zang), Roel Spanjers (toetsen) en André Houtappels (pedalsteel gitaar). Daarnaast is violist John Permenter op het album te horen. De nummers zijn nooit bewerkt tot een geslepen diamant. Puur, zoals ze indertijd zijn opgenomen zijn ze via YouTube gratis te beluisteren en te downloaden. Geld hoeft Alan er niet voor te hebben. Grote wens van de altijd goedlachse Engels-Dutchman is wel om iets te doneren aan het Parkinsonfonds.
15 oktober, de schrijver van dit jaarverslag wordt 50 jaar.
Vanaf november is Hendrik Haverkamp in de serie ‘Typisch Achterhoek' te zien die op NPO2 wordt uitgezonden. In deze serie zijn er onder andere de opnames van Hendrik en ‘zijn nieuwe band' te volgen.
Drummer Rens Hardijzer (te horen op de in 1995 door Hendrik uitgebrachte album "Dakantochgaa'niet!?") is door Hendrik benadert om samen lekker muziek te spelen. Hoe de muzikale toekomst van Hendrik eruit zal zien?
Wordt vervolgd....
November. Het in 2018 in Hummelo geplaatste standbeeld (bandleden van het eerste uur van Normaal) blijkt na ruim 2 jaar nog steeds een bedevaartsoord. Er komt van alles langs... Zundappclubs, rouwstoeten, echtparen die een bruidsfoto maken. Mensen staan soms in de rij. Vertellen elkaar verhalen, wat ze met de band en tijdens concerten hebben meegemaakt. In het voorbijgaan heb ik al veel mensen op de foto gezet met het beeld. Gekscherend noem ik mezelf weleens "de huisfotograaf." aldus buurman Hans Overbeek.
Op donderdag 17 december wordt de Top 2000 van 2020 bekend gemaakt. Normaal is vertegenwoordigd met wel liefst 5 nummers. ‘De Boer Dat is De Keerl', ‘Oerend Hard', ‘Ik Bun Moar Een Eenvoudige Boerenlul', ‘Alie' en Deurdonderen (Live)' zijn opgenomen in deze lange lijst. Laatst genoemde pakt de hoogste notering en eindigt op plek 188 in de Top 2000. ‘Ik Bun Moar Een Eenvoudige Boerenlul' is dit jaar voor het eerst te horen in de serie van 2000 nummers die vanaf 1e kerstdag ten en met oudejaarsdag wordt uitgezonden op NPO Radio 2.

 

2021

Dat ook 2021 het jaar van de corona is, is wel duidelijk. Depressies, vaccinaties en lock downs vormen een rode draad voor dit jaar. Ook de frontman van Normaal houdt zich hier vaak mee bezig. Samen met Ferdi Joly, Willem Terhorst en Timo Kelder duikt hij zijn studio in en een nieuw album van Normaal ziet dit jaar het levenslicht.
Begin januari wordt Bennie en zijn familie lastig gevallen door een aantal Achterhoekse boeren van Farmers Defence Force (FDF). Met twee grote John Deeres voorzien van teksten en vlaggen rijden zij het privé terrein van Bennie op. Reden is om met Bennie te spreken over het stikstofreductie plan waarmee de overheid kampt.
24 januari. Via een veiling is de welbekende blauwe hoed met De Graafschap-logo, die Bennie Jolink droeg tijdens vele optredens met Normaal én bij tientallen thuiswedstrijden van de Superboeren, verkocht voor maar liefst € 930,-. De opbrengst van deze veiling is ten bate van Stichting Ambulance Wens Nederland.
Op 12 mei wordt er bekend gemaakt dat Normaal tijdens Hemelvaartsdag zal optreden. Door corona gaan concerten echter niet door. Normaal is creatief en op een onbekend locatie wordt het concert, zonder publiek, opgenomen en onder andere uitgezonden via Facebook. Willem Terhorst, Ferdi Joly, Timo Kelder en Bennie Jolink spelen die dag de sterren van de hemel.
Versoepelingen volgen en op 1 juni wordt er bekend gemaakt dat Normaal op 11 september van dit jaar weer live zal spelen. Op de Tractorpulling terrein aan de Brinkerinkweg in Lochem zal Normaal een openluchtconcert geven. Gastmuzikanten zijn Di-rect, Miss Montreal en Rowwen Hèze.
Half juli. Alan Gascoigne, inmiddels 72 jaar, lanceert 45 jaar oude muziek. ‘Original tapes' van de band ‘Desperate Dann', waarin hij ooit speelde, worden op You Tube geplaatst. Met deze band toerde hij midden jaren '70 door Engeland. Desperate Dann bestond destijds uit: Alan Gascoigne (Guitar), Tim Disney (Vocals, Harp), Steve Otter (Drums), Mick Wheat (Bass).' Ze speelden later ook in Nederlands zoals in de Melkweg en Paradiso in Amsterdam.
Door de toenemende corona later dit jaar gaan liveoptredens niet door. In augustus wordt er bekend gemaakt dat zowel het geplande optreden van Normaal, die op 11 september zal plaatsvinden, als het Høkersweekend worden geannuleerd.
Het Høkersweekend omgezet naar een muzikale boekpresentatie, HØKEN HENKIE PARTY genaamd.
Ter ere van het 25e jarig jubileum van Henk Kelder als voorzitter van het Anhangerschap is er een boek over hem geschreven. Auteur van het boek ‘Høken Henkie veur de eer' is door Bob Leenders.
Die dag in september wordt Henk Kelder extra in het zonnetje gezet. Old Ni-js, De Kisjeskearls en Høken met De Heinoos verzorgen de muzikale ondersteuning.
23 september verschijnt er een nieuw boek over Normaal. Het boek "Normale verhale" genaamd is geschreven door en voorzien van illustraties van Bennie Jolink. De verhalen zijn voornamelijk gericht op de begin periode van Normaal. Daarbij is het boek voorzien van een cd die 14 nieuwe nummers van Normaal bevat. De teksten zijn voornamelijk geschreven door de huidige bandleden van Normaal. Naast de vaste bandleden van Normaal spelen Roel Spanjers. Peter Delanoye en Joppe Bestevaer mee op deze cd. Kortom een product die er mag zijn.
Vooroplopend op de cd is op 4 september is het nummer ‘Kom Pak Ow Jas' te beluisteren via Spotify. Het nummer is één van de 14 nummers die op de nieuwe cd van Normaal staat.
Om het verhaal compleet te maken zijn worden de nummers ook uitgebracht op plaat. De lp wordt in een groene versie uitgebracht.
6 september, Bennie Jolink wordt 75 jaar.
Begin oktober is er ophef op Facebook. Bennie Jolink vermeld hier dat iedereen die niet gevaccineerd is Achterlijke Asociale Wappie (A.A.W.ers) zijn. Uiteindelijk loopt alles met een sisser af...
14 december wordt via de media bekend gemaakt dat Normaal gaat weer optreden. Tijdens Hemelvaartsdag 2022 zal Normaal het afgelaste concert van Hemelvaartsdag 2021 (en 2020) opnieuw proberen te verzorgen. Locatie blijft Tractorpulling terrein aan de Brinkerinkweg in Lochem waar eerder dit jaar het afgelaste concert zou plaatsvinden. Het concert krijgt de naam ‘Olderwets Høken'.
Niet alleen Normaal komt dit jaar met een nieuwe lp. Zowel Variaworld als Pseudonym Records brengen in december oud materiaal op vinyl uit. Muziek uit de beginperiode is op lp's en singels (en zelfs cassettebandjes) verkrijgbaar.
Eind december, Normaal staat met 5 nummers in de Top 2000. ‘Deurdonderen (Live)', ‘Oerend Hard', ‘De boer dat is de keerl', ‘Ik Bun Moar Een Eenvoudige Boerenlul‘ en ‘Alie' zijn in deze lijst terug te vinden. Deurdonderen (Live) bereikt de hoogste notitie, dit nummer bereikt uiteindelijk de 244e plek in deze ranglijst. Tijdens de laatste dagen van 2021 worden de nummers via Radio 2 uitgezonden.

 

2022

15 februari 2022: versoepelingen worden aangekondigd. Na een twee jaar lange strijd met het coronavirus lijkt het erop dat deze onder controle is. De anderhalvemeter-regel verdwijnt en het dragen van mondkapjes is in de meeste situaties niet meer verplicht.
De nacht van 23 op 24 februari: Rusland valt Oekraïne binnen en een oorlog tegen de rest van de wereld is een feit...
Bennie Jolink haakt hier op in en ontwerpt hiervoor een speciale Oekraïne-gitaar in de kleuren van dit land.  Met deze speciale gitaar wil hij de bevolking van Oekraïne een hart onder de riem steken. Tijdens het optreden op Hemelvaartsdag speelt hij diverse nummers op deze gitaar.
Dat ook Roel Spanjers en Fokke de Jong nog actief zijn in de muziekwereld is in 2023 wel gebleken. Begin dit jaar spelen zijn ze terug te vinden in het theater en spelen ze mee in de begeleidingsband van Johan Derksen. Speciale gast is de Amerikaan Malford Milligan, voormalig frontman van onder anderen de Greg Koch Band, The Boneshakers en Storyville. Verder spelen onder anderen Erwin Java en Erwin Nyhoff mee tijdens deze tour. De theatertour ‘The Sound of The Blues & Americana' genaamd, is in heel Nederland terug te vinden. Al wordt die tour eind april stopgezet na een opmerking van Johan Derksen bij VI Vandaag...
Hemelvaartsdag treedt Normaal na twee jaar weer op het tractorpulling-terrein aan de rand van Lochem. Het concert - ‘Olderwets Høken' genaamd - wordt ingeleid door gastoptredens van Di-rect, Sloper en BZB, waarna Normaal aan de beurt is. Bennie Jolink, Willem TerhorstFerdi JolyTimo KelderRoel SpanjersJoppe Bestevaar en Peter Delannoye spelen die dag de sterren van de hemel. Zo'n 20.000 bezoekers woonden het concert bij.
28 Mei. Anhangerschapsvoorzitter Henk Kelder wordt 70 jaar.
In juli neemt Bert Snijders na 27 jaar afscheid van het bestuur van het Anhangerschap. Hij heeft veel voor het Anhangerschap mogen betekenen. Niet alleen vanwege zijn functie als secretaris binnen het bestuur, maar ook met zijn creatieve inbreng. Met als bekendste voorbeeld zijn idee voor het standbeeld van Normaal in hartje Hummelo.
Niet alleen Bert maar ook Henk Kelder - alias Høken Henkie - treedt later dit jaar om gezondheidsredenen af als voorzitter van het bestuur van het Anhangerschap.
De rol als voorzitter van het bestuur Anhangerschap heeft hij jaren naar volle tevredenheid van een ieder vertegenwoordigd. Zijn luisterend oor, gemoedelijkheid en begrip mag zeker vermeld worden.
Tijdens het Høkersweekend, dat in september plaatsvindt, maakt Henk zijn vertrek officieel wereldkundig. Op zondagmiddag wordt hier extra aandacht aan besteed. Henk wordt geëerd als erevoorzitter van het Anhangerschap.
Opvolgers voor de gestopte bestuursleden zijn er intussen. Arend Koelewijn, Bob Leenders en Theo Holterman worden de nieuwe bestuursleden van het Anhangerschap.
Dat Normaal achter de schermen actief is blijkt ook dit jaar weer. Begin september verschijnt namelijk de nieuwe verzamel-lp ‘Ojadahits'. Deze dubbelelpee, uitgevoerd in een gele transparante versie, bevat nummers van de afgelopen 45 jaar. Hits zoals ‘Oerend Hard', ‘Alie', ‘Deurdonderen', ‘Heidi',‘Doe Effen Normaal' en ‘Zundag' zijn erop terug te vinden.
Tijdens het Høkersweekend worden niet alleen Henk Kelder en Bert Snijders geëerd, maar ook Dick van Berkum wordt in de spotlights gezet. Dick is dit jaar namelijk 25 jaar de Manager van Normaal.
Als klap op de vuurpijl verzorgt Normaal als afsluiter van het Høkersweekend op zondag een spetterend optreden. Dit is het tweede optreden van dat jaar.
Bennie, Ferdi, Willem en Timo spelen de hele tent plat...
In dat zelfde weekend is er meer. Sonom, een stichting die actief is voor neurologisch onderwijs in Malawi, houdt een veiling van door Bennie Jolink beschikbaar gestelde persoonlijke spullen. Waaronder het t-shirt dat Bennie tijdens bovengenoemde optreden droeg. Dit item werd verkocht voor zo'n 350 euro. De veiling brengt uiteindelijk ruim 6.500 euro op.
Op 25 oktober wordt er bekend gemaakt dat Normaal op Hemelvaartsdag 2023 opnieuw een optreden zal verzorgen. Locatie zal net als dit jaar het tractorpulling-terrein in Lochem zijn. Naast Normaal zullen gastmuzikanten Miss Montreal, Rowwen Hèze en Tim Knol & Blue Grass Boogiemen een optreden verzorgen.
19 november. Variaworld brengt de dubbel lp ‘Normaal Blues Elpee' uit. Deze dubbel lp is de vernieuwde versie van de in 2009 uitgebrachte versie.
De elpee is in de kleuren zwart, safaribruin, surprisegroen en goud verkrijgbaar. Waarbij van de zwarte versie honderd stuks en van de overige uitvoeringen driehonderd stuks verkrijgbaar zijn.
Niet alleen deze dubbel elpee maar ook is er een EP verkrijgbaar, te weten ‘Normaal de Blues ePee'. Op kant A is het nummer ‘Umdat d'r van die leu bunt' en kant B ‘Zoepen' en ‘Dorpsstroat' te beluisteren. Deze unieke single is in het vierkant en doorzichtig uitgevoerd. Van deze singel zijn er slechts 38 stuks geperst.
Eind december. Normaal staat met maar liefst zeven nummers in de Top 2000. ‘Mamma Woar Is Mien Pils' behaalt uiteindelijk plek 1991. Het is voor het eerst dat dit lied in de Top 2000 staat. Overige nummer zijn ‘Oerend Hard', ‘De Boer Dat is De Keerl', ‘Ik Bun Moar Een Eenvoudige Boerenlul', ‘Alie', ‘De Boer Is Troef' Het nummer ‘Deurdonderen' behaalt van deze nummers de hoogste plek, namelijk 238.
Met die Top 2000 wordt het jaar knallend afgesloten.

 

2023

1 januari. Bestuur Anhangerschap Normaal ondergaat een wijziging. Nieuwe bestuursleden Bob Leenders, Arend Koelewijn en Theo Holterman zijn officieel toegetreden tot het bestuur.

In die zelfde maand wordt de website van het Anhangerschap grondig aangepakt en ondergaat deze een nieuwe update.

Zaterdag 28 januari. Tijdens een etentje in de Tol wordt er officieel afscheid genomen van Henk Kelder en Bert Snijders als bestuursleden van het Anhangerschap Normaal.

24 januari. De oorlog in Oekraïne is inmiddels een jaar bezig. Iets waar vooral Bennie Jolink…

In maart neemt Bennie Jolink afstand van het nummer ‘De Boer is Troef’. De tekst in deze nummer rijmt niet meer met de huidige tijd. Zo is hij inmiddels een stuk realistischer naar de Europese Unie. De tekst ‘De EEG trapt ons weer terug’ is niet meer van de huidige dag. Het nummer wordt op sommige punten herschreven.

28 april brengt Normaal het nummer ‘Poetin is 'n klootzak' en ‘Nøhlen uit. Eerstgenoemde nummer is een protestlied waarin vooral kritiek op de Russische president Poetin wordt geuit. De titel en het refrein worden onder andere in het Duits, Engels, Frans en Italiaans gezongen. Beide nummers zijn via streamingsdiensten zoals spotify en op YouTube te beluisteren.

Zondagmiddag 7 mei. In Ulft vindt er een Normaalbeurs plaats. Unieke Normaalspullen zijn tentoongesteld en worden verkocht. Daarnaast zijn er unieke collecties te bewonderen zoals petjes, T-shirts, stickers en zelfs de enige echte eerste handgeschreven platencontracten van Normaal. De middag wordt afgesloten met Livemuziek van de 'Kisjeskearls'. Medeorganisator Erik Ramaker kijkt tevreden terug.

Hemelvaartsdag 18 mei. Normaal treedt weer op bij de Tractorpulling op terrein Brinkerinkweg in Lochem. Het concert 'Olderwets Høken' genaamd wordt ingeleid door gastoptredens van Miss Montreal, Rowwen Hèze en Tim Knol & Blue Grass Boogiemen waarna Normaal aan de beurt is. Bennie Jolink, Willem Terhorst, Ferdi Joly, Timo Kelder, Roel Spanjers, Jopppe Bestevaar en Peter Delannoye spelen die dag de sterren van de hemel. Het concert wordt door zo’n 20.000 bezoekers live bijgewoond.

17 juni. BBB-leider Caroline van der Plas en Bennie Jolink zijn te gast in MindLabs in Tilburg. Voor de interviewserie ‘College Tour’ van KRO-NCRV worden ze ondervraagd door presentator Twan Huys in een hal vol studenten die dit interview live mochten meemaken. Het interview verliep vlekkeloos…

In juni wordt bekend gemaakt dat Bennie Jolink is toegevoegd aan de line up van het Mega Piraten Festijn. Zonder zijn band Normaal is hij solo te zien in Oldebroek, Marum, Klazienaveen, Maaskantje en tijdens het optreden van 16 december in het Gelredome.

19 augustus brengt Variaworld een zeer unieke single uit. Het betreft een vierkante doorzichtige singel. Op de A-kant is het nummer ‘Oh Deerne’ en op de B-kant is het nummer ‘Alie’ te beluisteren. Van deze single zijn er maar 49 stuks uitgebracht.

Normaal treedt tijdens de afsluiting van het Høkersweekend op zondag 3 september op met een spetterend optreden. Dit is het tweede optreden die ze dit jaar verzorgen. Bennie, Ferdi, Willem en Timo spelen de hele tent plat…

In datzelfde weekend is er meer. Sonom, de stichting die actief is voor neurologisch onderwijs in Malawi, houdt een veiling van door Bennie Jolink beschikbaar gestelde persoonlijke spullen. Zo wordt de gitaarband die Bennie tijdens het optreden van Hemelvaartsdag 2022 droeg geveild. Bennie heeft deze band zelf beschilderd in de kleuren van Oekraïne, blauw en geel. De hoogste opbrengst is voor vier ingelijste pentekeningen van de bandleden, ook van de hand van Bennie. Deze set levert 1.175 euro op. De totale opbrengst van de veiling is ruim 4.000 euro!

Zaterdagavond 30 september viert oud Normaaldrummer Tessa Boomkamp haar 30 jarig bestaan in de muziek. In het Wilminktheater te Enschede treedt ze samen met muzikanten op die veel voor haar hebben betekend en nog betekenen. Gastmuzikanten zoals Lois Lane, Edsilia Rombley, Edwin Evers en Bennie Jolink zijn hiervoor uitgenodigd. Samen met Bennie Jolink worden Oerend Hard en Alie gespeeld. 

5 oktober wordt oud Normaalgitarist Alan Gascoigne 75 jaar. Later deze maand ziet op 20 oktober oud Normaalgitarist Paul Kemper zijn 70e levensjaar.

Woensdagavond 11 oktober houdt stichting Sonom in de Dorpskerk van Hummelo een sponsoravond. Bestuurslid Herman Letteboer en Chuck van de Vlasakker, raadsman van de stichting, geven middels een presentatie inzicht in de vaak erbarmelijke omstandigheden waaronder de werkers in de gezondheidzorg in Malawi zich inzetten voor de bevolking.  

Goed Volk sluit, samen met Sonom-bestuurslid Bennie Jolink als gastmuzikant, het programma af. Een mooie mix van nummers van hun nieuwe cd, en juweeltjes uit het Normaal-repertoire worden live gespeeld. Nummers zoals ‘Ies kan liehn’, ‘Leagere school in Hummelo’, ‘Ik mos pissen’ en het 't Wurd tied (dat wi-j weer es goat dansen)’. Laatstgenoemde nummer wordt nog eens gespeeld waarbij de avond eindigde met een polonaise in de kerk.

Op 10 Oktober wordt er wereldkundig gemaakt dat Normaal in mei 2024 twee optredens zal verzorgen. Tijdens Hemelvaartsdag (9 mei) en twee dagen later zaterdag 11 mei. De optredens zullen in 2024 niet plaatsvinden op het tractorpullingterrein aan de Brinkerinkweg bij Lochem maar op de plek waar het ooit allemaal begon op Hemelvaarstdag 1975: het openluchttheater in Lochem. De bezetting van de band zal, net zo als dit jaar, bestaan uit Bennie Jolink, Willem Terhorst, Ferdi Joly, Timo Kelder, Roel Spanjers, Joppe Bestevaar en Peter Delannoye.

27 oktober Bob Leenders neemt afscheid als bestuurslid van het Anhangerschap Normaal.

21 november Normaal geeft aan dat ze in mei 2024 een extra concert geven. Ook op dinsdag 7 mei 2024 zal Normaal in het openluchttheater in Lochem te bewonderen zijn.

Vanuit Café de Tol in Zelhem wordt zaterdag 30 december de derde editie van de Normaal-hitlijst ‘Normaal Top 100’ uitgezonden door radioachterhoek.nl. Dit jaar is er voor het eerst live publiek bij aanwezig.

Eind december. Normaal staat met maar liefst 6 nummers in de Top 2000. ‘Oerend Hard’, ‘De Boer Dat is De Keerl’, ‘Ik Bun Moar Een Eenvoudige Boerenlul’, ‘Alie’. Het nummer ‘Deurdonderen’ behaalt van deze nummers de hoogste plek, namelijk 275.

Vanaf maandag 25 december t/m oudejaarsdag is de Top 2000 op NPO Radio 2 te beluisteren en sluit het jaar knallend af…

 

Bron: Anhangerschap Normaal.
Tekst: Theo Holterman
Foto's: Kiekiesschieter / Theo Holterman