Back to Top
 
 
 

Jan De Ligt

In de rubriek 'even voorstellen' ditmaal de schijnwerpers op Jan de Ligt, de saxofonist met zijn markante bakkebaarden. Een rock en roller pur sang, die zich als randstedelijking helemaal thuis voelt in de Achterhoek.

Hij praat zelfs al een paar woordjes Achterhoeks, al is dat met miskenbare Rotterdamse tongval. Maar saxofonist Jan de Ligt is er - ondanks dat hij 'een buutenlaander', zoals hij dat zelf noemt - binnen de kortste keren in geslaagd om volledig te worden opgenomen in de rangen der høers.

Zijn eerste schreden op het rockerspad zette Jan toen hij 25 wa: bij het legendarische Gruppo Sportivo. "Dat is inmiddels 25 jaar geleden. Inderdaad, ik bun dus al vieftig joar", oefent hij zijn Achterhoeks. "We hebben toen onder meer gespeeld in het legendarische Duitse TV-programma Rockpalast. Het aardige is dat daarvan onlangs een DVD is uitgekomen. Prachtig om jezelf terug te zien als jong broekie."

Nadat Gruppo Sportivo echter ter ziele ging, trad De Ligt later toe tot I've got the bullets, de band rnd Frédérique Spigt, ook bekend van haar samenwerking met Ben in Howlin' at the moon. "Dat was een schitterende tijd. Wijlen Alfred Lagardem de helaas veel te vroeg overleden discjockey, maakte ons sterk voor ons en we speelde verschrikkelijk veel. Echt drie tot viermaal per week." "Doordat je echter zoveel optreedt heb je geen tijd om nieuwe nummers te maken. De tweede cd was dan ook een stuk minder dan het debuut. Het klonk weliswaat beter - het was allemaal heel professioneel opgenomen - maar de liedjes waren kwalitatief gewoon minder. De daaropvolgende toernee was eigenlijk meteen een soort afscheidstournee."

Daarna dook Jan jarenlang het kroegencircuit in. "Gewoon lekker spelen met allerleu bluesbandjes. Erg leuk om te doen." Totdat zijn illustere plaatsgenoog Jules Deelder op de stoep stond. "Met hem heb ik een paar jaar getourd. Onder meer in het theater in een programma met Herman Brood en Bart Chabot. Dan had je dus echt drie dwazen op het podium. De show was één grote improvisatie. Vooraf stond niets vast. Van begin tot einde was het één groot chaos. De muzikanten konden zo de bühne oplopen en Chabot stond de hele voorstelling eigenlijk alleen maar knoflook te bakken. Maar ik heb verschrikkelijk gelachen."

Sinds 2003 maakt Jan deel uit van NORMAAL. "Er zou aanvankelijk een andere saxofonist meedoen op 'Høk en Swing II', maar die most twee weken van tevoren afhaken. Roel Spanjer: met wie ik al sinds 1996 in Captain Gumbo speel, zei toen tegen Ben: 'Ik weet nog wel iemand'. Ik heb wat mee gerepeteerd en na wat biertjes en wat slap gelul was ik aangenomen. In twee weken tijd heb ik vervolgens het repertoire ingestudeerd. En toen dus de bühne op: høken!"

De combinatie Randstad-Achterhoel blijkt prima te uit te pakken. "Ha, ha, inderdaad, ik kom uit het gehate westen, maar het gaat prima samen. Hoe ik altijd tegen NORMAAL heb aangekeken?

Gewoon een hele goede Rockband die de Achterhoek op de kaart heeft gezet. Ik heb het er prima naar mijn zin en wat mij betreft gaat dit dan ook nog jaren door".