Back to Top
 
 
 

Jan Wilm Tolkamp

 Jan Wilm Tolkamp wordt binnen de kortste keren door de anhangers massaal in de arm gesloten. Maar ja, de geboren en getogen Aaltenaar is dan ook kind van de streek. En... een onvervalste boerenzoon.

Hij maakt een opmerkelijk debuut. Want hij beleeft zijn vuurdoop in rocktempel Paradiso tijdens de uitreiking van de Edison. Het optreden, waarbij Anouk spontaan een bluesje komt meejammen, haalt zelfs het NOS Journaal. Zelf kijkt hij er met veel plezier op terug. ,,Tja, toch wel opvallend als je bij je allereerste optreden meteen de oeuvreprijs krijgt..."

Intussen behoort hij tot de vaste krachten van Normaal. Niet alleen als gitarist, maar ook als componist, zanger en producer in de Commodore Studio. Daarnaast maakte hij samen met Ben de jacht-cd ‘Diana-Hubertus'.

Hij is overigens bepaald niet nieuw aan het front. Voordat hij Normaal kwam versterken, had hij al een respectabele staat van dienst. Hij tourde met de Zuid-Afrikaanse zangeres Dilana Smith, ging met Bert Heerink op pad en deed veel studiowerk voor andere bands. Hij staat op tientallen cd's. Van Jovink en de Voederbietels tot de Marinierskapel en alles wat daar tussen zit.

Als jong knaapje stond hij ooit zelfs Normaal te playbacken tijdens een schoolfeestje. En vanaf het erf van zijn ouderlijke boerderij aan de rand van Aalten zag hij regelmatig de zwart geschilderde vrachtwagen van Normaal - met op de achterkant het witgeschilderde doodshoofd - voorbij komen. Sinds 2006 is hij nu zelf een vaste waarde binnen de band.

Maar hij heeft nooit het gevoel gehad dat hij met muziek maken zijn geld kon verdienen. ,,Muziek maken, in een band spelen, daar ging en daar ga ik nog steeds voor. Ik maak nu al ruim twintig jaar van mijn hobby mijn werk."