Back to Top
 
 
 

2006 - 2015

2006

Bennie Jolink ontvangt op 10 maart de Johanna van Buren Cultuurprijs, een onderscheiding genoemd naar een streektaaldichteres uit de 19e eeuw en om de drie jaar uitgereikt aan iemand die veel heeft betekend voor de streekcultuur van Oost-Nederland. Tijdens de Edison Music Awards op 15 maart in de Melkweg te Amsterdam krijgt Normaal de Edison Oeuvreprijs uitgereikt. Tekenaar Henk Kuijpers maakt een stripversie van het nummer D'n Poot Op Het Gas. De strip maakt onderdeel uit van Strips In Stereo, een boek en cd met veertien stripversies van veertien Nederlandstalige liedjes. De uitgave wordt in maart in Paradiso gepresenteerd aan de vooravond van de Boekenweek 2006. De band gaat in april van start met een tournee van ongeveer zestien optredens in het theater. Naast Bennie Jolink bestaat de bezetting uit Willem Terhorst (bas), Ferdi Joly (gitaar), Fokke de Jong (drums), Jan de Ligt (saxofoon) en Jan-Willem Tolkamp (gitaar). Vanaf mei gaat Normaal weer uitgebreid spelen in feesttenten. In juni staat de band op Parkpop in Den Haag. Het album Hier Is Normaal (september) is een dubbelalbum met zowel akoestische tracks als stevige rocknummers. De plaat is opgenomen door Bert Lok en Jan Wilm Tolkamp in de Commodore Studio te Haaksbergen. Bennie Jolink gaat in november vijf dagen op tournee langs de Nederlandse militairen in Afghanistan. Tijdens de tour wordt op de melodie van Oerend Hard een toepasselijke nieuwe tekst geschreven: Oe-oe-Oeroezgan. Uit solidariteit met de gelegerde troepen laat de zanger voor het eerst in zijn carrière zijn wilde haren afknippen.2007

Tijdens een Johnny Cash Tribute in 2004 merkt Bennie Jolink dat de lage toonhoogte van de Amerikaanse countryzanger hem zeer goed past. Met deze kennis neemt hij zijn tweede soloalbum Opa, Vertel (februari) op met daarop eigen countryrepertoire gezongen in het Achterhoekse dialect. Tijdens de 35 theatershows dit jaar speelt Normaal ook een geheel à capella uitgevoerd nummer. In de periode mei/september is de groep traditiegetrouw weer te zien in feesttenten tijdens de zogenaamde veldtocht 2007, niet alleen in eigen land, maar ook in Holsted te Denemarken. Het verzamelbox 100x Normaal bevat alle hits van Normaal aangevuld met de beste albumtracks uit de carrière van de band. De hits uit de tijd bij het label Telstar staan op deze cd enkel in de liveuitvoering. De band neemt in het stadion de Vijverberg een single op met de selectie van voetbalclub De Graafschap naar aanleiding van het kampioenschap in de eerste divisie.2008

Tijdens de theatertournees en veldtochten speelt Normaal veel nieuwe nummers. Deze verschijnen eind mei op de toepasselijk getitelde cd Ni-je Nrs ('nieuwe nummers'). Omdat verschillende bandleden voor songmateriaal zorgen, klinkt de plaat zeer gevarieerd met naast de stevige rocknummers ook ballades en nummers met invloeden uit calypso en reggae.


2009

De Blues eLPee (juni) bevat blues in de breedste zin van het woord. Het album is analoog opgenomen op een 24-sporenrecorder en verschijnt zowel op cd als op vinyl, waarbij de cd vier tracks bevat die niet op de plaat staan, en de plaat twee tracks die niet op de cd staan. In dezelfde periode brengt de VPRO de livesessies uit die ze van Normaal hebben opgenomen tijdens de uitzending van Piet Ponskaart Presenteert op 19 september 1977. Bassist Willem Terhorst brengt zijn eerste soloalbum Krek Wak Wol uit met muziek in de stijl van zijn favoriete bands: The Allman Brothers, Lynyrd Skynyrd en andere Amerikaanse Southern rockbands. Enkele leden van Normaal leveren gastbijdragen.


2010

Normaal viert 13 mei de 35ste verjaardag in het openluchttheater van Lochem. Tijdens dit evenement wordt het boek Ik Zeg Oeh...! 35 Jaar Deurdonderen van auteur Jan Colijn gepresenteerd. Colijn heeft de band als verslaggever van De Telegraaf ruim twintig jaar op de voet gevolgd. In het boek gaat popprofessor Tom ter Bogt in op de cultuurhistorische waarde van Normaal en schrijft cabaretier en Normaalfan Herman Finkers over de prominente rol die de band heeft gespeeld bij de emancipatie van het platteland. Tijdens de NorMAXImaal tournee heeft Bennie Jolink steeds meer last van benauwdheid. Hij wordt 13 september na een longonderzoek korte tijd opgenomen in het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem en moet daardoor enkele optredens missen. Hij is 26 september weer van de partij voor het uitverkochte jubileumconcert Høken In Hummelo op Landgoed Enghuizen te Hummelo met gastoptredens van Ilse DeLange, Miss Montreal en Jovink & The Voederbietels.
17 december dé vuurdoop van de nieuwe jacht CD "HUBERTUS @ DIANA" van Bennie en Jan Wilm.


2011

De CD Hubertus@Diana kwam bij de Album top 100 op 1 januari 2011 binnen op plaats 26. Al met al een goed begin van dit nieuwe album van Bennie en Jan Wilm. Deze CD met als thema de jacht is goed ontvangen bij de liefhebber.
Eind februari is de DVD 35 joar Normaal(DVD met bonus CD)uitgebracht het is een registratie van het jubileumconcert "Høken in Hummelo " in 2010. Daarnaast is er een dubbel CD verschenen met daarop de opnamen van de huidige bezetting.
In verband met trieste familieomstandigheden van één van de bandleden moet Normaal de eerste 4 theateroptredens afzeggen.
Nog meer triest nieuws,
Gea Rexwinkel uit Hummelo is overleden. Ze werd een bekende Achterhoekse toen zij in 2008 een cd opnam met Bennie en Jan Wilm.
Gea leed aan kanker en was al 7 jaar ziek, de opname van de cd was een laatste wens van haar.
Gea overleed tweede paasdag op 40-jarige leeftijd.

2012

In januari wordt "Normaalcafé" Café de Tol overgenomen, nieuwe eigenaar is Raymond te Brake.
Gespeeld wordt dit jaar in zowel de oude als nieuwe bezetting, deze samenstelling is voornamelijk weer te zien in "de Supertent".
Tijdens concerten krijgen de bandleden steeds meer eigen muzikale inbreng . Dit in "eigen nummers" zoals: Kom Terug Bi-J Mien (Willem), Ik Goa Lopen (Roel) en de De Kop der Veur (Fokke). Nummers welke zijn terug te vinden op de nieuwe cd Halve Soul helemoal Høken.
Deze laatste cd van Normaal, bestaande uit een mix van Soul (versterkt door een aantal Belgische blazers) en de authentieke Normaalsound waarbij een aantal nummers een aanklacht tegen politiek, populisme en bemoeizucht bevat, brengt hierdoor nogal wat opschudding. Daarbij bevat het cd-boekje bij elke nummer een afbeelding van een schilderij geschilderd door Bennie Jolink en een oude bekende van hem: Petra Verboeket. Op één van die schilderijen is Geert Wilders afgebeeld naast Hitler en Anders Breivik met daarbij een aantal hakenkruizen, de kruizen zijn echter voor de produktie van het cd-boekje van de afbeelding verwijderd. De schilderijen worden tijdens de theatertour te koop aangeboden.
De nieuwe cd is op 7 september uitgebracht waarbij zowel Ben, Willem als Jan Wilm naar Deventer afreizen om deze te signeren voor de officiële verkoop.
In de rustperiode, tijdens de wintermaanden, spelen verschillende bandleden in diverse samenstellingen. Zie hierbij bijvoorbeeld de combinaties Bennie met Jan Wilm / Bennie, Roel en Fokke / Jan, Ferdi, Willem in Old Ni-is,...
Ook richt Bennie zich steeds meer op het schilderen, iets wat hij sinds zijn academietijd altijd al wil.
Door ziekte van Jan Manschot zal Jan minder optreden: ziekenhuisopnames en intensieve therapieën volgen voor hem,...
Getracht wordt om dit jaar weer een landelijke Høkersdag te organiseren, gezien het gering aantal aanmeldingen is hiervan afgezien.
Het nummer Oehrend hard behaalt de nummer 1 in de Gelderse top 100.


2013

In april dit jaar wordt de theatertour spetterend afgesloten in het Koninklijke Carré te Amsterdam. Dit zal de laatste theatertour zijn, welke al sinds 2003 in de wintermaanden te zien was.
Pattu, roadie van het eerste uur, is dit jaar 30 jaar werkzaam bij Normaal.
De gezondheid van Jan Manschot is niet zoals het hoort. Na jaren actief te zijn bij Normaal besluit hij om er een punt achter te zetten. Niet alleen Jan maar ook Fokke besluit te stoppen. Fokke zal als drummer zijn nieuwe band the King of the World gaan versterken., dit onder andere met oud Cuby and the Blizzards bandlid Erwin Java. Bennie wens hem veel succes en hoopt dat Fokke King of the World wordt. Afscheid van Jan en Fokke is 30 juni tijdens het koffieconcert in Toldijk. De nieuwe drummer van Normaal wordt dan geïntroduceerd: Timo Kelder. Deze jonge kracht heeft al enige drumervaring en is een aanwinst voor de band. In Dalfsen wordt voor Timo de echte vuurdoop, het gaat hem goed af!
In september is er eindelijk weer een landelijke Høkersweekend, vele anhangers zijn naar Zelhem afgereisd om dit weekend mee te maken. Normaal gerelateerde bands zijn te bewonderen met als knallende afsluiting: Normaal. Hendrik Haverkamp is na jaren afwezigheid weer van de partij, hij zal vaker samen met de band te zien zijn.
Onduidelijkheid is er in de media over hoelang Normaal nog zal spelen, stoppen op Hemelvaartsdag 2015 tijdens het 40-jarig jubileum? Bennie is hier heel duidelijk in: zolang de gezondheid het toelaat gaan we door, wel minder optredens, maar stoppen,...
Platenlabel Pseudoniem Records brengt in november de dubbel-lp de Wilde joaren uit. Willem en Ferdi zijn de 23e naar Utrecht afgereisd om deze voor de fans te signeren. De lp is zowel in de rode, witte als blauwe versie te verkrijgen. Dit echter in beperkte oplage. Tevens is er een cd-uitvoering.
Het nummer Oehrend hard behaalt evenals 2012 de eerste plaats in de Gelderse top 100.

2014

Januari dit jaar brengt Platenlabel Pseudoniem Records de tweede lichting van de dubbel-lp de Wilde joaren uit, ditmaal is de dubbel- lp te verkrijgen in een beperkte oplage in de bruine persing.
21 januari, een klap voor iedereen,.... het geschokte nieuws kwam binnen als een bom dat Jan Manschot in de nacht van 20 op 21 januari door zijn ziekte op 66 jarige leeftijd is overleden.
Bennie Jolink's reactie op Facebook was: 'Ik vind voorlopig even niks meer leuk. Mijn beste kameraad Jan is overleden. Hij heeft na een lange manmoedig en gelijkmoedig gedragen strijd het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. We verliezen in hem een supergoeie kameraad en een positief ingesteld goed mens die met niemand ruzie had, altijd rustig en vriendelijk, maar toch wel altijd zijn eigen gang ging. Ik voel een grote verslagenheid. Wij zullen hem NOOIT vergeten. Rust zacht Jan'
22 februari is het eerste optreden van dit jaar. Tevens is dit optreden het eerste, welke na het overlijden van Jan Manschot gespeeld wordt. Bennie, Willem, Jan-Wilm en Timo zijn naar Leek afgereisd om deze avond alleen maar oude nummers ten gehore te brengen. Dit als een eerbetoon aan Jan. Niet alleen Leek, maar ook de optredens in 't Woold en Splo bestaat uit deze formatie met hetzelfde programma. 26 februari, Bennie woont een optreden bij Paul en Witteman bij, dit na aanleiding van een stukje welke hij geschreven heeft over de gemeenteraadsverkiezingen. Hierin zet Bennie er namelijk iedereen tot toe om te gaan stemmen, dit wordt die avond toegelicht. Eind april reist Bennie af naar het verre Amerika om de batterij op te laden voor de aankomende "zomertoer" . In New Orléans zal hij tevens inspiratie opdoen bij een bluesfestival welke zich daar afspeelt. Inspiratie welke nodig zal zijn voor de opnames van de laatste cd's van Normaal. Gedurende het jaar worden er uiteenlopende cd's opgenomen welke tijdens het "afscheidconcert" in mei 2015 zal worden gepresenteerd. Optredens van dit jaar zijn in mum van tijd uitverkocht, toegangkaartjes zoals die voor Espelo, Pesse en Lochem zijn ruimschoots voor de optredens niet meer te koop. Het optreden in Dalfsen is er één met een oranje tintje. In de "pauze" is namelijk de WK-kwartfinale Nederland-Costa Rica te volgen op een beeldscherm met een omvang niet van minder dan 6 x 4,5 meter. Nederland won uiteindelijk met 4-3. Dat Normaal nog steeds in trek is bij jong en oud bewees wel het optreden tijdens de Stöppelhaene in Raalte. Zo'n 10.000 muziekliefhebbers hebben dit openluchtconcert mee mogen maken. Dat ook in 2014 het hokersweekend weer zeer gewild is was onder andere zichtbaar in de kaartverkoop van dit weekend. De zaterdag was helemaal uitverkocht: de dag dat Normaal speelde,... 28 september: Willem ter Horst, de man met de meeste vlieguren binnen de groep, wordt 65 jaar en niet alleen Willem maar ook Ferdi Joly hoort vanaf 11 november bij de club van 65. Dit jaar geen nummer 1 in de Gelderse top 100,... Frank Boeijen met Zeg dat het niet zo is verdringt Bennie en zijn mannen naar een 2e plaats. Normaal/Bennie Jolink is met wel liefst 10 nummers in deze top 100 vertegenwoordigd. Begin oktober is Bennie te zien in een reclamespotje van de SNS-bank. In de campagne "Heel Normaal SNS" probeert de bank het bankieren eenvoudiger en meer laagdrempelig te maken. In Raalte wordt door Bennie feestelijk de eerste bank geopend. 22 November: een nieuwe LP verschijnt, Deurdonderen in de Achterhoek bevat nog niet eerder uitgebrachte demo-materiaal. Begin deze maand zijn eveneens de eerste optredens van 2015 al in beeld: Normaal zal namelijk een viertal theater optredens verzorgen waarvan de "try out" in de Lochemse Schouwburg is. Net voor kerst: de plaatsnamen waar Normaal haar laatste veldtocht zal spelen worden bekent gemaakt op de website van Normaal. De aftrap van deze veldtocht zal in Lochem zijn tijdens het 40 jarig van jubileum Normaal.                                                                                                                                                                                                                                                                

2015

13 Januari: op de website van Normaal wordt het programma van het 40 jarige jubileumfestival bekend gemaakt. Naast de 2 optredens van Normaal zullen de bevriende bands Rowwen Hèze, Jovink & the Voederbietels en The King of the World dit optreden kompleet maken.
Begin Februari speelt Normaal nog één keer in het theater, een serie van 4 optredens worden in de uitverkochte zalen bijgewoond. Tijdens deze optredens worden er opnames gemaakt voor de later in dit jaar uit te brengen dvd.
Eind maart, het jubileumfestival is zo goed als wel uitverkocht, bijna 10.000 kaarten zijn in de voorverkoop "de kassa gepasseerd".
Vrijdag 8 maart speelt Bennie met zijn "2e band" De Pensionado's voor de tweede keer in het openbaar op, ditmaal zijn ze in de Hummelose Kerk te bewonderen.
4 Mei: in het AD verschijnt het nieuws dat Bennie Jolink definitief met Normaal stopt. Even ontstaat er grote twijfel of dit inderdaad klopt. Het management ontkracht uiteindelijk dit bericht door te melden dat er nog geen definitieve beslissing is genomen over wanneer te stoppen! Vrijdag 8 mei, een kleine week voor het optreden in Lochem: de nieuwe CD-box is te koop op de vernieuwde website van Normaal.
Dezelfde maand dit jaar, Oerend mooie Achterhoek het nieuwe boek van Jan Colijn verschijnt, een boek welke vele wetenswaardigheden bevat over het o zo mooie Achterhoek die (oud)bandleden gemeen hebben met hun streek. Donderdag 18 juni: de voorverkoop van het aller- ja echt allerlaatste optreden van Normaal is gestart. Bennie's reactie op dit optreden: een keer is de koek op en i-j mot stoppen op 't hoogtepunt... Het laatste optreden in Dalfsen is een speciale: de supertent waarin het optreden plaats vind is zo ingericht dat deze zomerse avond zo'n 7500 "fans" dit optreden kunnen meemaken, 2000 meer dan er normaal gesproken aanwezig zijn. In verband met de extreme hitte deze dag zijn er extra voorzorgsmaatregelen getroffen om het optreden tot een veilig eind te brengen, zoals een aantal grote ventilatoren welke voor in de tent zijn geplaatst om de temperatuur zo naar beneden te krijgen. Ook tijdens de afsluiting van de Stöppelhaene in Raalte, het laatste openluchtfestival waar Normaal speelt, moeten in verband met de grote verwachte hoeveelheid mensen extra maatregelen worden getroffen. Dranghekken zijn geplaatst en meer beveiliging is ingezet. Uiteindelijk is, zoals eigenlijk elk optreden, alles vlekkeloos verlopen. Naar schatting hebben er zo'n 16.000 man dit optreden meegemaakt. Na het optreden ontvangen de bandleden als dank voor hun jarenlange inzet een speciaal gemaakte houten bank en tevens een in Raalte gebrouwen "Normaal Bier". Een kans voor iedere anhanger: in de 3e editie van de anghangerschapsbode wordt aangekondigd dat Bennie 3 van zijn gitaren te koop aanbiedt. Op de DD Doubleneck, DD Telecaster en Taylor Semi-Akoestisch kan iedereen een bod uitbrengen. Uiteindelijk leveren deze gitaren tezamen 11.000 euro op. Later dit jaar worden nog meer gitaren van Bennie te koop aangeboden. Het optreden van Normaal tijdens het landelijke Hökersweekend was zeer geslaagd! Wel viel de stroom even uit waardoor er een verplichte pauze werd ingelast. Tijdens de jaarvergadering kondigde Henk Kelder aan dat het bestaan van het anhangerschap (incl. bode) zeker niet ten einde van haar bestaan was. Uitgangspunt is om door te gaan zolang het kan en er maar genoeg leden zijn. Ook zal het Høkersweekend in 2016 gewoon weer plaatsvinden. Op 14 September ontvangt Normaal tijdens het Buma NL evenement in Den Bosch de Buma Lifetime Achievement Award. Aanleiding hiervan is wat Normaal in haar 40 jarige bestaan al niet betekend heeft voor het Nederlandse muzieklandschap. Die zelfde maand draait in de Utrechtse bioscoop de film: Ja, dat was Høken! 40 jaar Normaal. Een film van documentairemaker Frank Wiering welke al eerder dit jaar op televisie te zien was. Zowel Bennie, Frank als ex-manager Joost Carlier (inclusief de schrijver van dit jaarverslag) hebben deze film in het Nederlands Filmfestival te Utrecht bijgewoond. Als repetitie op het allerlaatste optreden is Normaal op 5 december in Leek te bewonderen. Dit optreden zal het één na laatste zijn. Het gastoptreden bij Rowwen Hèze verliep niet helemaal zonder slag of stoot. Op de terugweg naar de Achterhoek is het busje met de bandleden namelijk tot stilstand gebracht omdat er met een lampje in de ogen van dienstdoende agenten werd geschenen terwijl de band met een snelheid van 160 km/u Oehrend Hard richting huis reed. Reden: snel naar huis willend, dorst en zoekend naar bier achter in de kofferbak bij gebrek aan licht. De aanhouding werd gefilmd en door Bennie op Facebook geplaatst wat de media haalde,...uiteindelijk liep alles met een sisser af. Vanaf zondag 8 november is in het Stadsmuseum van Doetinchem de expositie "Ajuu de mazzel" te bezichtigen. Allerlei herinneringen aan de band Normaal zoals foto's, schilderijen en ontwerpen zijn hier tentoongesteld en opengesteld voor publiek. Vanaf diezelfde dag is het boek "Hugo Jaarsveld, Fotograaf" te koop op de website van het Anhangerschap. Het 216 pagina 's telende boek bevat fotomateriaal van het alledaags leven in de Achterhoek voor 1985. Nog niet eerder vertoonde foto's van Normaal zijn hierin terug te vinden. Eveneens zijn deze foto's, de beginjaren van Normaal, te bezichtigen in het 't Brewinc te Doetinchem. Ook neemt Normaal deze maand in samenwerking met radio 2 het nummer en dan kan ik niks op. De opbrengst van deze te downloaden akoestische versie gaat naar het KWF kankerbestrijding fonds. Niet alleen dit nummer maar ook het nummer Gries, welke eerder dit jaar samen met Rowwen Hèze is ingezongen, kan men onder andere als i Tunes downloaden. 12 december, precies een week voor het allerlaatste optreden, is er een nieuwe "DVD-box" verkrijgbaar via de website van Normaal. Deze box bevat een dvd van opnames welke zijn vastgelegd in de VPRO Documentaire : Uur van de wolf (dvd 1: Ja, dat was Høken plus killed darlings veur de Anhangers) en een dvd van optredens welke eerder dit jaar zijn opgenomen in het Doetinchemse theater (dvd 2: Normaal in het theater). Dinsdag 15 december: Bennie Jolink wordt opgenomen op de longafdeling in het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem, zijn gezondheid is namelijk niet zoals het moet zijn en om te voorkomen dat het laatste optreden van Normaal in het honderd loopt worden voorzorgsmaatregelen getroffen. Het afscheidsconcert van 19 december wordt door 33.000 "fans" in een uitverkochte Gelredome bijgewoond. Op zijn motor komt Bennie Jolink knallend op en 40 jaar Normaal passeert de revue. En na een 3 uur durende spetterende show gaan iets over elven de lampen uit voor Normaal: de show is gedoan,...

Bron:
Tekst: Nationaal Popinstituut / Anhangerschap.
2012 / 2013 / 2014 / 2015 Theo Holterman.