Back to Top
 
 
 

1996 - 2005

1996

De single Wat Mot Ik Doen is een bewerking van Norwegian Wood, geschreven door Lennon en McCartney. De totaal uitgewoonde Jolink geeft er de brui aan, maar gaat toch door met Normaal als blijkt hoe teleurgesteld de vele fans van de Achterhoekse feestband zijn. Het aantal optreden wordt evenwel verlaagd.


1997

Normaal zet zich middels optredens in voor boeren die te kampen hebben met de gevolgen van de varkenspest. Het album Onwies Høken verschijnt op de markt in twee versies: 2CD en 4CD. Live trekt Normaal in '97 meer dan 120.000 mensen. Tijdens de supertent-shows worden twee miljoen glazen bier geschonken. Hoeveel er in de kelen van de anhangers verdwijnt valt vanwege de biergooi-traditie niet te achterhalen.


1998

Jolink begint het jaar spectaculair. Hij opereert als navigator in de rally Parijs-Dakar en raakt zoek. In het Achterhoekse Velswijk start de Krachttour '98. In de supertent is voor het eerst een høkvrije zone ingericht voor mensen die wat minder fanatiek willen daldeejen. In mei zorgt Jolink voor de nodige ophef door een Amsterdamse tram te beschilderen. De 2CD Kriebel In De Konte (Normaal in levende lijve) biedt live-opnamen, die afkomstig zijn van het concert op 21 januari 1980 in Dorpshuis te Ruinerwold. Oktober: Vanwege een in Polen opgelopen virusinfectie ligt Jolink in het ziekenhuis.


1999

Wimken van Diene, Bartje en Ketsen Jan treden ook op als de Knasters. Het trio speelt werk van Normaal en nog niet op plaat verschenen materiaal van Wimken van Diene. De stem van Jolink duikt op in een radiospotje voor de Gouden Gids. In de nacht van 22 op 23 mei rijdt Jolink in de buurt van zijn woonplaats Hummelo tegen een boom. Hij neemt de titel van de 1999-veldtocht 't Bos In wat al te letterlijk. Een aantal optredens moet worden afgelast of verzet. Reismaatschappij Holland International verwerkt het ongeluk in een radiospotje dat wordt ingesproken door een imitatie-Jolink. Ook dit jaar is Normaal met zijn rode supertent (capaciteit: 6000 høkers) op pad. Met het Volendamse kindsterretje Jantje Smit neemt Normaal hun versie op van de Zuiderzeeballade. Titel: Puik Idee Ballade. Op 16, 17 en 18 juli vindt in Lichtenvoorde het kampeerfestival Oerkracht plaats. Op de affiche staan behalve Normaal o.a. Gascoigne & Co en Status Quo. Ook geprogrammeerd staat de met Normaal verwante groep Jovink & The Voederbietels. Bassist van deze band is Bennie Jolinks zoon Gijs. Bennie Jolink brengt in samenwerking met Antonie Broek en Pim Kops, respectievelijk drummer en toetsenist/gitarist van De Dijk, het solo-album Howling At The Moon. De cd is sterk country-georiënteerd en wordt door Jolink dan ook in het Engels ingezongen. De voorliefde voor rootsmuziek als country soul en rhythm & blues is het bindmiddel tussen het drietal Jolink, Broek en Kops. Op Howling At The Moon zijn vier covers van Jolinks favoriete cowboy aller tijden, Hank Williams, te vinden. Op vijf tracks covert Jolink zichzelf, dat wil zeggen Normaal-nummers. Drie nummers zijn geheel nieuw. Gastrollen zijn weggelegd voor onder andere Fréderique Spigt en Arthur Ebeling. Aan het eind van het jaar doen Jolink, Broek en Kops een Howlin' At The Moon tournee. Ook Frédérique Spigt is hierbij van de partij. Na onenigheid met zijn collega-bandleden verlaat gitarist Kempers na 16 jaar Normaal.


2000

Het vijfentwintig jarig jubileum wordt gevierd met de Supertententoer. Deze bestaat uit acht optredens. Het eerste vind plaats op Hemelvaartsdag in Lochem. Het eerste optreden van Normaal vond hier ook plaats, eveneens op Hemelvaartsdag. Vele gasten maken hun opwachting tijdens deze show, o.a. Marcel de Groot, Maja van den Broeke, Henk Westbroek, Boh Foi Toch, Jan van der Mey, Mieke Stemerdink, Daniel Lohues, Sieb van der Ploeg, Jan Smit, Thé Lau en enkele leden van De Dijk. Op 1 april in Winterswijk doet de band één optreden in de oorspronkelijke bezetting. Op die datum treedt ook voor het eerst Old Ni-js op, de hobbyband van het trio Willem Terhorst, Jan Manschot en Ferdi Joly. Tijdens de toer zullen deze leden regelmatig meespelen. Er wordt een bloem naar Bennie Jolink vernoemt. De chrysant blijkt zo populair dat er een tweede variatie naar de zanger wordt vernoemd. Tevens wordt Jolink door de Universiteit van Wageningen gevraagd een lezing te houden over plattelandscultuur. Ex-gitarist Kemper claimt bij de rechtbank in Zutphen 1,4 miljoen aan goodwill en salaris en legt beslag op de bankrekeningen van de band. De rechter stelt hem niet in het gelijk en de beslaglegging wordt opgeheven. De band geeft een benefietconcert voor de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede. De akoestische plaat Effe Zitten verschijnt. Gastmuzikanten zijn o.a. Pim Kops, Rens van der Zalm en Jammah Tammah. Normaal gaat de theaters in voor een akoestische toer met de naam Effe Zitten.


2001

In het voorjaar wordt Europa geteisterd door Mond- & Klauwzeer (MKZ). Als steunbetuiging bezingt Normaal het boerenleed in het nummer 't Is Stil Op De Boerderij. De band moet een deel van de Supertent-tournee afzeggen in verband met de MKZ-crisis. In augustus beslist de rechter dat Bennie Jolink in het blad Samsonic zijn uitspraken over zijn voormalig manager A. Froeling moet rectificeren. Bovendien mag Jolink Froeling in het openbaar niet meer 'Frauding' noemen. In november gaat de film Ik Kom Altied Weer Terug in premiere. De documentaire, gemaakt door hetzelfde productieteam dat de Hazes-film maakte, geeft een portret van Normaal-voorman Bennie Jolink. In het kielzog van de documentaire verschijnt een album met dezelfde titel.


2002

Op 20 juli krijgt Jolink een ongeluk tijdens een training voor een motorcrosswedstrijd. Hij wordt met een klaplong en een gebroken rib opgenomen in het ziekenhuis. Terwijl de zanger/gitarist herstelt, valt Hendrik-Jan Lovink van Jovink en de Voederbietels live voor hem in. In december krijgt astmapatient Jolink problemen aan de luchtwegen en wordt hij enkele weken opgenomen in het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem.


2003

Op 31 januari sluit Normaal in Doetinchem de theatertournee af. Het is het laatste optreden met drummer Fokke de Jong. De Jong verhuist naar De Kast waar hij de stokken overneemt van Nico Oudhuijse. Een van de redenen voor zijn vertrek is het feit dat De Kast vaker optreedt dan Normaal. Ook Alan Gascoigne en Jan Kolkman verlaten de groep. Normaal speelt in de oerbezetting (Jolink, Terhorst, Manschot en Joly) in feesttenten, maar doet dat minder dan voorheen. Normaal wil zich meer gaan toeleggen op concerten in het theater. Het album Vernemstig Te Passe wordt in eigen beheer uitgebracht. De live-cd bevat een registratie van het concert dat de band op 10 mei gaf in het Vereenigingsgebouw Juliana in 't Woold. Op de liveregistratie staan vooral nummers uit de beginjaren van Normaal. De bezetting is precies dezelfde als in de periode 1975-1978. Op 14 november gaat de Høk & Swing Tournee 2 van start in de Nederlandse theaters. De basisbezetting van Bennie Jolink, Willem Terhorst en Alan Gascoigne wordt aangevuld met Roel Spanjers (accordeon/toetsen/zang), Tessa Boomkamp (drums) en Arend Bouwmeester (saxofoon, klarinet, percussie).


2004

Bennie Jolink is een van de gastvocalisten op het duettenalbum Vuur van Frédérique Spigt. Hij levert ook een bijdrage aan What A Difference A Day Makes, een muzikaal project van Unicef waarbij een groot aantal Nederlandse artiesten en acteurs nummers uit het repertoire van het American Songbook zingt. Van elke verkochte cd gaat 6,50 Euro naar een Unicef-project. Normaal verruilt in oktober de Achterhoek voor Twente aangezien de eigenaar van het Industriepark in Zelhem andere plannen heeft met het gebouw waar de band oefent en opneemt. In Haaksbergen is zowel plek voor een oefenruimte en studio als een atelier voor Bennie Jolink. Vanaf 30 oktober trekt de band langs de Nederlandse theaters met het nieuwe programma Da's O.k. Normaal.


2005

Normaal brengt eind april in beperkte oplage het liedjesboek Deur De Joaren Hen uit. In het geïllustreerde boek staat de complete discografie van de groep. Bennie Jolink breekt op zondag 18 april tijdens een motorcross in Emmen twee middenvoetsbeentjes als hij met zijn voet in het wiel van een tegenstander terechtkomt. Het staat zijn optreden tijdens het 30jarig jubileum van Normaal op 5 mei (05-05-05) in Lochem niet in de weg. Gastartiesten tijdens deze show zijn o.a. van drummer Antonie Broek, Pim Kops (De Dijk) op accordeon en Frédérique Spigt. De registratie van het optreden wordt in het najaar uitgebracht op de dvd 30 Jaar Høken. Een van de extra nummers op de zomersingle Rennen Of Stilstoan is M'n Opa, gezongen door 3FM DJ Giel Beelen. Op de single staat ook een nieuwe versie van De Boer Dat Is De Keerl waarvan het origineel terug te vinden is op het album Deurdonderen uit 1982. Op 10 september speelt de band in Holsted te Denemarken, op uitnodiging van een groep Nederlandse boeren die in Holsted woont. In het boek Oerend Hard beschrijft historicus en journalist Jos Palm 'het onmogelijke høkersleven van Ben Jolink'. Het boek komt uit in november.

Bron:
Tekst: Nationaal Popinstituut